Den har på många sätt underlättat vardagen för oss människor och vi har under 150 år tagit elektriciteten för givet.
Utvecklingen vi ser idag är att det går åt alltmer elektricitet i samhället. Internets uppkomst och de möjligheter som det för med sig innebär också att det byggs stora energislukande serverhallar för internetjättar som Facebook, Google och Amazon.
Bostadsbyggandet har tagit fart i hela Sverige de senaste åren, vilket har lett till ökat el användande. Även utvecklingen mot ett mer miljömässigt hållbart samhälle med mindre utsläpp av växthusgaser har drivit på konsumtionen av el då det kommit modeller av både bilar, bussar, båtar och flygplan som drivs av el.
Denna utveckling börjar nu skapa problem i vårt samhälle. Inte så mycket i Östergötland men i andra delar av vårt land, framförallt i storstadsregionerna. När det svenska företaget Northvolt var på jakt efter kommuner där de skulle kunna etablera en jättefabrik för bilbatterier, kontaktade de bland andra Norrköpings kommun.
En viktig faktor var etableringen skulle ske var att det fanns god tillgång till el och som vi har kunnat läsa i artiklar i NT var bristen på el en bidragande faktor till att de valde en annan ort för sin etablering.
Flera andra företag har också hindrats till etableringar på grund av för dålig tillgång till elektricitet framförallt i Skåne. I andra delar av landet har bostadsbyggandet blivit lidande. Tillgången till elektricitet riskerar att driva nyetableringar och bostadsbyggande till platser där tillgången på el är stor och inte där etableringarna kanske egentligen skulle ligga av andra orsaker.
Det talas i debatten om att Sverige skulle lida av elbrist. Men det stämmer inte. Sverige har under lång tid haft överskott av el vilket lett till låga elpriser i Sverige som i sin tur lett till att de stora dataföretagen har valt att bygga sina serverhallar här.
Det som egentligen är problemet är överföringskapaciteten och var elproduktionen sker. Mycket av elen i våra ledningar produceras i norra Sverige från vattenkraft och transporteras sedan genom elledningar till övriga delar av landet. Dagens elledningar är inte dimensionerade för den mängd el som behöver komma fram i och med den ökade konsumtionen som uppstått. Utbyggnaden har inte hunnit med. Att bygga nya stamnät för elöverföring tar alldeles för lång tid.
Centerpartiet lanserade för några veckor sedan ett paket med åtgärder som regeringen behöver genomföra och det nu! Det handlar om att få till mer lokal elproduktion, att staten och kommuner använder el mer effektivt, att timmätning blir standard i våra hushåll, samt att tillståndsprocesserna för nya ledningar blir mycket kortare.
Teknikkonsultföretaget Pöyry presenterade en rapport i juni 2018. I rapporten uppger de att redan nu är det möjligt att samhällskostnaden för nekade nyanslutning uppgår till 80 miljarder kronor per år och till år 2030 beräknas kostnaden vara 150 miljarder kronor per år om inte nödvändiga åtgärder tas.
Om vi ska komma tillrätta med problemen och möjliggöra för industrietableringar, bostadsbyggande och att kunna ladda sin elbil, måste regeringen ta frågan på allvar och se de verkliga problemen. Vi har inte råd att blunda.
Christian Widlund (C), ordförande för Centerpartiet i Norrköpings kommun