Indragna statsbidrag bidrar till skolans minusresultat

Det är skillnad på vem som styr politiken nationellt och lokalt

När de statliga bidragen går förlorade så skapar det en större risk att kommunerna tvingas höja skatten – vilket vi tror är det sista borgerligheten vill, skriver socialdemokraterna Teresa Carvalho, Olle Vikmång och Maria Sayeler Behnam.

När de statliga bidragen går förlorade så skapar det en större risk att kommunerna tvingas höja skatten – vilket vi tror är det sista borgerligheten vill, skriver socialdemokraterna Teresa Carvalho, Olle Vikmång och Maria Sayeler Behnam.

Foto: Jonas Ekströmer/Elin Holmer/Susanna Beskow Norgren

Debatt2023-05-07 06:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är minst sagt provocerande att läsa hur utbildningsministern uppmanar Magdalena Andersson att kalla upp sina kommunalråd i socialdemokratiskt styrda kommuner för att tala om för dem att de ska värna om skolan i budgeten. Detta samtidigt som kommuner runt om i landet går på knäna för att statsbidragen från regeringen är nästintill obefintliga. 

Norrköping är en kommun som drabbas hårt av besparingar och förlorade statsbidrag på närmare 50 miljoner kronor bara inom skolans område. Allt detta på grund av beslut från Mats Persson och högerregeringens och Sverigedemokraternas partikamrater i Norrköping. Vi ställer oss därför frågan om utbildningsministern funderar på att ta ett snack med styret i Norrköping som sparar på skolan i detta läge? 

För oss är det tydligt att det är regeringens indragna statsbidrag och det lokala styrets besparingar som ligger till grund för det prognosticerade minusresultat på 44,7 miljoner som skolan står inför i Norrköping. Regeringen har ett reformutrymme som man väljer att inte använda för att skydda välfärden. Istället förbereder man för ytterligare skattesänkningar och jobbskatteavdrag. Det är reformer som alltid gynnar de som redan har mest och dessutom riskerar att ytterligare spä på inflationen. Regeringen hävdar ofta att statsbidragen bidrar till en ökad inflation men det argumentet faller när konjunkturinstitutet hävdar det motsatta.

När de statliga bidragen går förlorade så skapar det en större risk att kommunerna tvingas höja skatten – vilket vi tror är det sista borgerligheten vill. När pandemin kom och ekonomin blev starkt påverkad i kommunerna fanns det en regering som såg till att använda de pengar som fanns i ladorna för att stävja den ekonomiska situation kommunerna befann sig i. Den regeringen var styrd av Socialdemokraterna och dess statsminister hette Magdalena Andersson.

Magdalena vågade prioritera barn och unga och är det något som utbildningsminister Mats Persson bör uppmana Magdalena till så är det att be henne om en utbildning i stabilt ledarskap när stormen viner. Det spelar roll vem som styr i Norrköping och nationellt. Tills vi får ett maktskifte uppmanar vi högerregeringen/Sverigedemokraterna och Borgerlig samverkan att våga prioritera barn och unga.