Ta vara på den industritekniska kompetensen i kommunen

Industrin har ett skriande behov av ny kompetens. Närmast i tid handlar det om 300 000 nya medarbetare inom loppet av tre år. Industrin är en stor arbetsgivare i länet.

För Norrköpings kommun är det en vinst att satsa på industritekniska programmet och på svetsutbildningarna, skriver Fredrik Gunnarsson, Industriarbetsgivarna och Stefan Törnqvist, Svetskommissionen.

För Norrköpings kommun är det en vinst att satsa på industritekniska programmet och på svetsutbildningarna, skriver Fredrik Gunnarsson, Industriarbetsgivarna och Stefan Törnqvist, Svetskommissionen.

Foto: Eva Jensen

Debatt2024-02-22 10:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Se detta som en möjlighet för kommunen att växa och satsa på attraktiva utbildningar och inte minst på den Sverigebästa svetsutbildningen på Bråvallagymnasiet.

De stora teknikskiften som pågår till följd av digitalisering och övergången mot klimatneutralitet utgör en av de största omställningarna för industrin på flera generationer. Det innebär helt nya förutsättningar för industrin och för arbetsmarknaden i Sverige. 

Svensk industri kännetecknas av långsiktigt hållbara företag som tillverkar långsiktigt hållbara produkter av hög kvalitet. Svensk industri är dessutom världsledande med den gröna omställningen och här görs stora investeringar. Det handlar till exempel om förnybara träfiberprodukter, fossilfritt stål, nya gruvor för råmaterial till batteritillverkningen och elektrifiering, nya industrianläggningar för modern teknik och investeringar i koldioxidinfångning. 

En ny undersökning Industrirådet låtit Demoskop genomföra visar att en majoritet av företagen skulle vilja växa i personalstyrka kommande år. Nästan sex av tio företag uppger att de kommer att behöva öka antalet anställda inom de närmsta tre åren. Det råder stor efterfrågan på både yrkesarbetare som till exempel svetsare och ingenjörer.

I förra veckan arrangerades en del av Svets-SM på Bråvallagymnasiet där ungdomar från hela landet möttes för att tävla i yrkesskicklighet med final senare i vår i samband med Yrkes-SM för de ungdomar som vinner i uttagningarna. En tävling Norrköping kan vara stolt över att stå värd för. 

Tävlingarna är en viktig plattform för svensk yrkesutbildning genom att lyfta olika yrken. Det handlar delvis om att visa upp dem men det handlar också om att mäta kunskaper mot varandra för att höja kvaliteten på yrket och på utbildningarna. 

För att bli svetsare behöver man gå det industritekniska programmet. Programmet innebär många möjligheter och numera går det också att välja högskolestudier för den som så vill. Alla dörrar står öppna. Själva svetsyrket är varierat och det erbjuder goda jobbmöjligheter. 

För Norrköpings kommun är det en vinst att satsa på industritekniska programmet och på svetsutbildningarna. Industrin skapar stora intäkter till skola, vård och omsorg och den genererar vidare jobb i flera andra branscher som transport. 

Men det är tyvärr en utmaning i dag att få fler att förstå och få kännedom om industrin och vad den innebär. Den som väljer att jobba i industrin är en viktig del i den gröna omställningen. Det är attraktivt att jobba i industrin och att få bära den svenska industrinationen in i framtiden. 

Men det behövs också politisk stöttning, både nationellt såväl som regionalt för de industritekniska utbildningarna och det brådskar. Under hösten har svetsutbildningen på Bråvallagymnasiets varit nedläggningshotad. Så sent som 2021 utsågs svetsutbildningen på Bråvallagymnasiet till Sveriges bästa internationella svetsutbildning. Ta i stället vara på det. Av gammal lärdom vet vi att det går fort att avveckla och lägga ner och är desto mer krävande att bygga upp. 

Satsas det på svetsutbildningen satsas det på grön omställning, på jobb och välfärd i kommunen och ta vara på den industritekniska kompetensen. Det finns inget att förlora.