Sverigedemokraterna värnar trygg och säker äldreomsorg

Norrköpings äldre förtjänar att åldras med värdighet.

Clara Aranda (SD) och Christopher Jarnvall (SD).

Clara Aranda (SD) och Christopher Jarnvall (SD).

Foto: Sverigedemokraterna

Debatt2022-07-13 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den vård och omsorg som kommunen erbjuder måste därför hålla hög kvalitet och utgå ifrån den äldres specifika behov, för att ge möjlighet till ett meningsfullt liv på ålderns höst.

Vi har länge kunnat se hur felaktiga prioriteringar skapat brister inom äldreomsorgen. 

Pandemin belyste likaså äldreomsorgens utvecklingsbehov, både ur ett nationellt och ur ett kommunalt perspektiv. Den kommunala äldreomsorgen behöver därför ges bättre förutsättningar i form av stärkt kompetens, mer resurser och bättre rutiner ute i verksamheterna.

För oss är det en självklarhet att personal som arbetar inom äldreomsorgen måste ha fullgod kompetens för att kunna genomföra sina arbetsuppgifter. 

Sverigedemokraterna har därför länge påtalat vikten av att personal i vård- och omsorgsverksamhet besitter goda kunskaper i det svenska språket. Detta då vi anser att det är helt grundläggande för att kunna erbjuda en kvalitativ vård- och omsorg som också är säker. 

Tack vare Sverigedemokraterna verkar nu äntligen språktest vid rekrytering bli verklighet i Norrköpings kommun.

Enligt Kommunal svarar tre fjärdedelar av skyddsombuden inom vård och omsorg att språkbrister leder till problem i omsorgskvalitet och patientsäkerhet. Vi menar bestämt att yrkesskicklighet, personlig lämplighet och goda kunskaper i det svenska språket ska garanteras, inte undantas. 

Trots den påtalade vikten av detta fortsätter partier som Moderaterna och Vänsterpartiet, i Norrköpings kommunfullmäktige, att driva på för att äldreomsorgen ska vara en plats för experimentella arbetsmarknadsinsatser. Det är minst sagt häpnadsväckande.

Den ansvarslösa migrationspolitiken har skapat en ohållbar situation i hela vårt samhälle. Partier som bär ansvaret för detta försöker nu, i panik, lösa problemen genom att exempelvis snabbintegrera personer med låg utbildning och bristfälliga kunskaper i det svenska språket. Det här är onekligen åtgärder som drabbar våra äldre negativt.

Vi vill inte se fler arbetsmarknads- eller integrationsprojekt i vår äldreomsorg. Vad vi istället vill är att skapa en god arbetsmiljö för vård- och omsorgspersonalen, där inflytande över arbetstider och schema är en självklarhet. Vi vill likaså granska äldreomsorgen i vår kommun grundligt för att framtida satsningar på riktigt ska kunna möta verkliga behov. Detta samtidigt som vi tydligt prioriterar att öka lönerna för både undersköterskor och vårdbiträden.

Det här är några utvalda exempel på vad Sverigedemokraterna menar krävs för att långsiktigt stärka vår kommunala äldreomsorgsverksamhet och skapa förutsättningar för ett värdigt åldrande i vår kommun.