Superdepartement, men ingen superpolitik!

Årets sommar var den varmaste som hittills uppmätts.

". Att en regering misslyckas händer, men här finns inget utrymme för förlorade år", skriver debattören.

". Att en regering misslyckas händer, men här finns inget utrymme för förlorade år", skriver debattören.

Foto: Johan Jeppsson/TT

Debatt2022-11-16 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det tidigare rekordet var förra året. Vi ser förödande regn och stora bränder runt om i Europa. Klimatkrisen är här och nu.

Vi måste anpassa samhället för att klara detta, men behöver också minska utsläppen för att begränsa uppvärmningen så mycket som möjligt. Desto snabbare vi gör den gröna omställningen desto bättre förutsättningar får både klimatet och det svenska näringslivet med möjlighet att exportera ny teknik. 

Klimatet borde således vara prioriterat för en ny regering. Borde alltså. Ulf Kristersson började med att ta bort miljödepartementet. Istället skulle vi få ett superdepartement. Det blev ingen superpolitik. 

Den första budgeten som tagits fram med stöd av SD är en rejäl dikeskörning. Bonusen för köp av elbil slopades, med en dags varsel! En tredjedel av reformutrymmet går till subventioner av bensin, diesel och bilresor. Utbyggnaden av stambanor skrotas och Ostlänken behöver en ”separat analys”. Oklart vad det senare betyder.

Värre än de enskilda åtgärderna är att regeringen själva bedömer att delmålet för minskning av utsläpp av växthusgaser, med nuvarande politik, inte kommer att nås till 2030.

Vi socialdemokrater har många förslag hur den gröna omställningen ska tas vidare. Satsa på järnvägen; i hela landet, men inte minst Ostlänken som kommit så långt att det vore ett stort misstag att avbryta nu. Främja en elektrifiering av trafiken. Gör om reseavdraget så det gynnar de som bor på landsbygden, men också uppmuntrar de som kan att välja annan trafik. Öka, inte minska, investeringsstödet för att energieffektivisera flerbostadshus. Värna havs- och vattenmiljön, stoppa övergödningen av Östersjön.

Det är nödvändigt att utsläppen minskar enligt de uppsatta målen. Att en regering misslyckas händer, men här finns inget utrymme för förlorade år. Regeringen måste tänka om. Och det snabbt. Ta fram de åtgärder som krävs. Eller lämna över till en regering som tar klimatfrågan på allvar.

Vi kommer behöva göra saker annorlunda, men har fortfarande möjlighet att göra det på ett sätt som ger många jobb och säkrar ett fortsatt välfärdssamhälle. Den utmaningen är vi socialdemokrater redo att ta. Är Ulf Kristersson och Jimmie Åkesson?