Replik
"Det behövs mer lokalt anpassade regler för strandskydd" NT 5/5
Naturskyddsföreningen och naturen är av rakt motsatt åsikt. Dessutom visar en undersökning från Sifo att en majoritet av svenska folket tycker det är en dålig idé att försvaga strandskyddet för att göra det enklare att bygga strandnära. Hela 75 procent vill se ett förstärkt strandskydd längs kusterna och vid tätorter, där exploateringen är som störst.
Både FN och EU ställer stora krav på världens länder att skydda mera natur. Detta bland annat för att stoppa artutrotningen. Strändernas myllrande, känsliga och komplexa ekosystem är oerhört viktigt för den biologiska mångfalden. Här finns spridningskorridorer för växter och en mängd fiskar och andra djur.
Livet vid stränder och vikar är mycket känsligt för båttrafik, brygganläggningar och annan exploatering. Bottenväxter fungerar även som kolsänka och binder koldioxid. Strandskyddet bidrar till att uppnå god miljöstatus enligt havsmiljö- och vattenförvaltningsförordningen. Östersjön är redan ett av värdens mest förorenade hav och tål inte ytterligare påfrestningar.
Ett minskat strandskydd skulle allvarligt försämra allmänhetens tillgång till stränder och göra det betydligt svårare att nå Sveriges miljömål. I dag väljer fler än någonsin att ge sig ut i naturen. Vår gemensamma rätt att gå, bada, fiska eller bara vara i närheten av orörda stränder har blivit viktigare än någonsin och det är något vi självklart ska försvara.
För näringsidkare som för sin försörjning måste nyttja stränder i sin areella verksamhet finns även fortsättningsvis möjlighet att bygga anordningar vid vattnet. Att tillåta byggnation av lyxbostäder på stränder för ”pendlande fastlandsfolk” är något helt annat. Strandskyddet är en del av allemansrätten, något vi svenskar är och även i framtiden ska vara mycket stolta över och som även uppskattas av turister.