Stora problem att klara elens tillgänglighet

Många med mig ser stigande risker för strömavbrott nu när politikerna är i full färd med att förstöra det energisystem som ”tjänat oss väl” i hundra år.

Men det är inte bara frågan om elens tillgänglighet. Det är också fråga om den kvalitet som elen skall ha, skriver Stig H. Moberg.

Men det är inte bara frågan om elens tillgänglighet. Det är också fråga om den kvalitet som elen skall ha, skriver Stig H. Moberg.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-06-17 06:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Leveranssäkerheten har legat på nära 100 procent, det vill säga att vi har haft tillgång till el med erforderlig kvalitet närhelst vi önskat det under årets alla sekunder. Men nu riskeras sänkt leveranssäkerhet och upprepade och långvariga regionala strömavbrott, alltså även i Norrköping, och i värsta fall landsomfattande.

Strömavbrott leder till svåra konsekvenser. Utkylda hem, mobiltelefoner som inte går att ladda, datorn och elbilen som inte heller går att ladda, och hela industrier som tvingas slå igen och så vidare.

Några skäl till att riskerna ökar är:

Övertro på ett ”fossilfritt” energisystem och vindkraftens frälsande roll är ett skäl. Vindkraften ger mycket energi när det blåser, men bara lite eller ingen när det inte blåser, alltså risk för att produktionen inte räcker till för att möta våra elbehov. Detta leder till påtvingade strömavbrott eller att man tvingas koppla bort stora områdens elförsörjning för att systemet inte skall kollapsa.

Men det är inte bara frågan om elens tillgänglighet. Det är också fråga om den kvalitet som elen skall ha. Dess frekvens måste alltid ligga nära 50 Hz, annars följer strömavbrott. Sedan måste också spänningen hållas på viss nivå. Det skulle föra för långt att redogöra för hur reglering av systemets resurser sker för att dessa kvalitetskrav skall innehållas vid normal drift.

Elsystemet skall också vara stabilt, även när driftstörning inträffar eller behoven hastigt överstiger produktionen. Inga kraftslag kan tillräckligt snabbt möta de regleringsbehov som då uppstår. Då återstår bara den rörelseenergi som finns upplagrad i tunga roterande maskiner i systemet, den så kallade svängmassan. Genom stängningen av kärnkraftverk har elsystemet fått kraftigt minskad svängmassa, alltså ökad risk för strömavbrott. Överföring från Norrland till ett krafttörstande Sydsverige begränsas av stabilitetsproblem, och det gör också import från grannländerna. Vi kan inte lite på att osäker import kan rädda oss.

Kom så ihåg att det kan ta veckor innan elförsörjningen återskapats efter ett stort strömavbrott.

Elsystemets drift är behäftad med många problem som outbildade politiker rimligen inte kan behärska, fast de har en tro på motsatsen. Skall allvarliga och långvarige regionala eller nationella strömavbrott inträffa, innan detta går upp för dem?