Stoppa julens farligaste tradition

Julen står för dörren och med julen kommer många traditioner. För många är dessa traditioner förknippade med värme, omtanke och kärlek.

För kvinnor som befinner sig i extrem utsatthet håller ideella kvinnojourer öppet under hela julen, skriver centerpartisterna Malin Bergman och Anna Edebo.

För kvinnor som befinner sig i extrem utsatthet håller ideella kvinnojourer öppet under hela julen, skriver centerpartisterna Malin Bergman och Anna Edebo.

Foto: Nils Jakobsson

Debatt2022-12-20 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dock är det tyvärr inte verkligheten för alla. En mörk och hård tradition är att våld i hemmet ökar under juletid. Främst drabbas kvinnor och barn när män slår.

Våld i nära relationer sker året om, men i tider då hemmen blir lite mer slutna och samlade, som under julhelgerna, ökar det. För kvinnor som befinner sig i extrem utsatthet håller ideella kvinnojourer öppet under hela julen. Det är även kvinnojourerna som ansvarar för merparten av Sveriges skyddade boenden. De utgör en trygg plats för många utsatta kvinnor och i flera fall även deras barn.



Kvinnojourernas betydelse och arbete under julhelgerna är ovärderligt. Målsättningen måste självklart vara att ingen kvinna och inget barn ska behöva fira julen rädda. Därtill borde alla få fira jul så som de vill och leva ett liv fritt från våld. Så ser samhället inte ut i dag. Det krävs rejäla krafttag för att stoppa den farligaste jultraditionen och det arbetet måste pågå under hela året.



Centerkvinnorna vill växla upp kommuners och regioners arbete för att bekämpa och förebygga våld i hemmen. Kvinnojourerna gör ett viktigt arbete men i grund och botten måste människors trygghet och säkerhet vara ett offentligt ansvar. I flera kommuner finns det inga kvinnojourer eller skyddade boenden. Det behövs samarbetsavtal mellan kommuner och en långsiktig och trygg finansiering för de jourer som finns. Det behövs också insatser där våra unga finns - i våra skolor och i föreningslivet. 

Mäns våld mot kvinnor börjar ofta med killars våld mot tjejer och bland våra unga förekommer det redan våldsamheter i de nära relationerna, som vi behöver våga prata om, lära oss känna igen och förebygga.


Vi kommer inte att lyckas stoppa våldet den här julen – men vi måste fortsätta kämpa mot det.