Starkt politiskt ledarskap behövs nu

Vi behöver politiker som tar krisen på allvar. Som med tuffa beslut leder omställningen till ett samhälle inom planetens gränser.

Vissa politiker, med Liberalerna och Moderaterna i täten, gör allt för att försöka visa att vi behöver ha en flygplats i Norrköping, skriver Anders Wennerblad. Arkivbild.

Vissa politiker, med Liberalerna och Moderaterna i täten, gör allt för att försöka visa att vi behöver ha en flygplats i Norrköping, skriver Anders Wennerblad. Arkivbild.

Foto: Louise Åsenheim

Debatt2022-09-01 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Klimatförändringarnas allvarliga konsekvenser duggar tätt. Miljontals människor tvingas fly på grund av extremväder. Och värre kommer det att bli. Den biologiska mångfalden är starkt hotad vilket minskar ekosystemens motståndskraft. Bin och andra pollinatörer dör ut. De är helt livsavgörande för vår produktion av föda och våra och andra arters liv. Det krävs en snabb genomgripande omställning av hela vårt samhälle. Rika länder, som Sverige, står för en oerhört stor påverkan per capita räknat. Överkonsumtion, bilåkande och nöjesflyg är stora orsaker. 

 

Många politiker ser ny teknik som lösningen på samhällets omställning. Men forskning visar att en stor del av omställningen måste ske genom att vi ändrar våra beteenden, konsumerar mindre, flyger och åker bil mindre och äter mindre kött. Det krävs både personliga och strukturella förändringar. Vi måste den 11 september välja politiker som förstår och för rätt politik. För vårt eget och våra barn och barnbarns bästa. Och för naturen, som är en förutsättning för liv.

 

Teknisk utveckling som elflyg ser många som lösningen. Men den omställning som måste ske genom livsstilsförändringar tiger de flesta om.

De flesta partier säger sig ha en klimatpolitik, men samtidigt fortsätter politiker att lova att alla ska få allt. Att tro att vi på några få år, Parisavtalet ska hållas om 1,5 och max. 2 graders temperaturökning, ska ha eldrift på jordens alla 1,5 miljarder bilar och 50 000 flygplan (exklusive små sportplan) och handelsfartyg, båtar och arbetsfordon är så klart helt omöjligt. Att tillverka dessa nya eldrivna färdmedel skulle dessutom slita enormt på jordens redan sinade resurser.


Medelsvensken lever som om det skulle finnas 3,5 jordklot. Då är inte elbilar, laddstolpar och elflyg vår räddning. Och fram för allt ska vi inte lägga 30 miljoner per år på en flygplats, nedlagd av staten, för miljöförstörande nöjesresor. Utan reguljär trafik. De som tror att de måste flyga, trots klimatkrisen, kan nyttja bra reguljärflyg på kort avstånd i Linköping (ny lång bred enormt dyr bana) och Nyköping/Skavsta.  Och om drönartrafik ska landa i Norrköping, så kör de rakt upp och ner, helt utan flygplats.

 

Läget är akut. Utsläppen fortsätter att öka när de tvärtom behöver minska drastiskt. Natur-, miljö- och klimatfrågor måste behandlas seriöst i den akuta och livsavgörande kris de är i.


Starkt politiskt ledarskap behövs nu direkt. Tydliga skiljelinjer finns bland politikerna i många frågor. Men innerst inne förstå de nog allvaret. Nu krävs tydlig och snabb handling inte bara visioner på papper och valfläsk. Och då är kollektivtrafik, cykelbanor, parker, naturreservat, barn- och äldreomsorg, samt socialtjänst mycket bättre att lägga skatten på än små elflygplan för två, som kan lyfta och landa - nästan på samma gång.