Starkare välfärd ger trygghet och framtidstro

Måndag den 17 juni fattar kommunfullmäktige beslut om vilken budget som ska styra Norrköpings kommun 2025. Allt pekar såklart på att det är höger/SD-styrets förslag som kommer att vinna, skriver Nicklas Lundström, gruppledare för Vänsterpartiet.


I vårt budgetförslag vill vi satsa på det sociala arbetet, fritidsgårdarna, skolan och ungas möjligheter till en meningsfull fritid. Vi vill också lyfta just de stadsdelar som högern och SD håller på att överge, skriver Nicklas Lundström, Vänsterpartiets gruppledare i Norrköpings kommunfullmäktige.

I vårt budgetförslag vill vi satsa på det sociala arbetet, fritidsgårdarna, skolan och ungas möjligheter till en meningsfull fritid. Vi vill också lyfta just de stadsdelar som högern och SD håller på att överge, skriver Nicklas Lundström, Vänsterpartiets gruppledare i Norrköpings kommunfullmäktige.

Foto: Eva Jensen

Debatt2024-06-13 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Men det är viktigt att Norrköpingsborna får veta att det finns alternativ till högerns ständiga nedskärningspolitik. Vi i vänstern föreslår en budget som inte bara räddar välfärden utan faktiskt stärker den, som ökar tryggheten, räddar fritidsgårdarna och tar klimathotet på det allvar som det förtjänar. 

Den första stora satsning vi föreslår är att kommunen ska anställa alla de undersköterskor som höger/SD-styret i Region Östergötland nu vill sparka. Bara i Norrköping handlar det sannolikt om minst 300 färre vårdanställda. 

Eftersom de flesta av dem kommer att vara utbildade och erfarna undersköterskor så blir detta en möjlighet för Norrköpings äldreomsorg. Trots ansträngningar har kommunen tyvärr allt mindre andel undersköterskor anställda.

Genom ett särskilt uppdrag och en fond på 50 miljoner under åren 2025-26 kan vi anställa alla dessa. Det är en möjlighet att förbättra både kompetens, effektivitet och kvalitet inom äldreomsorgen.

För det andra vill vi fortsätta satsningen på att höja lönerna för underbetalda grupper i kommunen som förskollärare, socialarbetare, kockar och barnskötare. Det är något alla partier tidigare var överens om behövde göras. Lönerna i Norrköping är bland de sämsta i landet och vi har svårt att anställa. Det är riktigt illa att högern och SD stryker denna satsning på de välfärdsarbetare som bär samhället på sina axlar.

För det tredje behöver mer göras för att stoppa den ohyggliga gängkriminalitet som skördade sina senaste offer för några veckor sedan. Gängen kan vi aldrig acceptera och därför behövs faktiskt fler poliser och stränga straff för sånt som gängkriminalitet och sexköp. Att se till att de inte ersätts av nya generationer av arga och desperata unga män är dock den större uppgiften. 

Själv är Polisen tydlig – kommunens viktigaste ansvar är att stoppa nyrekryteringen. Högerns och SD:s svar på detta har hittills varit nedskärningar på skolor och fritidsgårdar i utsatta områden, ökade klassklyftor samt besparingar på ungas föreningar, fritidsaktiviteter och kultur. Vi tycker istället att det är kommunens förbannade skyldighet att stärka det förebyggande arbetet.

undefined
För klimatets skull måste vi sluta skattesubventionera den klimatskadliga charterflygplatsen och istället investera i klimatanpassning och cykelvägar, skriver Nicklas Lundström (V), gruppledare.I vårt budgetförslag vill vi satsa på det sociala arbetet, fritidsgårdarna, skolan och ungas möjligheter till en meningsfull fritid. Vi vill också lyfta just de stadsdelar som högern och SD håller på att överge. 

Navestad, Hageby, Marielund och Klockaretorpet ska rustas upp och där ska finnas jobb, mötesplatser, vuxenutbildning och välfärd. Vi vill också verkställa den planerade satsningen mot prostitution och människohandel som är en del av gängens ekonomi.Vänstern förslag innehåller också mycket annat viktigt. För klimatets skull måste vi sluta skattesubventionera den klimatskadliga charterflygplatsen och istället investera i klimatanpassning och cykelvägar. Vi vill genomföra vårt vallöfte om ökad bemanning inom demensomsorgen och minska kommunens vinstuttag ur Hyresbostäder så att hyrorna kan bli rimligare. Vi vill rädda förskolan i Simonstorp, satsa på vuxenutbildning och arbetsmarknadsåtgärder samt sänka heltidspolitikernas löner.

Vi anser att högerns och SD:s ständiga nedskärningar och försämringar måste få ett slut. För välfärdens, trygghetens och framtidstrons skull måste Norrköpings byggas starkt igen.