S-kvinnor: Stå upp för kvinnorna i Iran

En löst sittande hijab ledde till döden för 22-åriga Zhina (Mahsa) Amini.

Debatt 8 november 2022 18:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Moralpolisen grep Mahsa och förde henne till häkte. 3 dagar senare var hon död. Misshandlad till döds.

Irans kvinnor lever under förtryck. Slöjtvånget kränker kvinnors rättighet varje dag. Diskrimineringen av kvinnor finns inskriven i flera av landets lagar genom allt från hårda klädselregler till förbud mot abort.

 

Gifta kvinnor i Iran har inte juridisk rätt att neka sin man sexuellt umgänge, våldtäkt inom äktenskapet erkänns inte. Det finns inga lagar som skyddar kvinnor mot våld i hemmet eller mot att bli utsatta för sexuellt våld. Kvinnor kan dessutom få sparken från jobbet utan förvarning när de blir gravida.

Mordet på Mahsa har utlöst kraftiga protester i Iran. Iranska kvinnor riskerar sina egna liv när de i protest klipper av sig håret och bränner sina sjalar.

 

Kvinnors frihet är alla kvinnors kamp. Det är inte bara i Iran som det saknas lagar som skyddar kvinnor från övergrepp. I många länder begränsas kvinnors frihet att vara som de är, klä sig som de vill, älska och gifta sig med den de vill eller skaffa sig en utbildning.

Vi ska stå enade med de iranska kvinnorna och alla kvinnor vars frihet är begränsad. Omvärlden måste göra allt de kan för att stötta kvinnornas kamp. I skuggan av kriget i Ukraina och energikrisen har rapporteringen om övergreppen inte fått det stora utrymmet det förtjänar. Så vad gör du och jag? Vad gör den svenska regeringen? 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa