Vi unga vill ha mer än Borgerlig samverkans bullshit

Vi ser med oro på riktningen Norrköping är på väg att gå under det borgerliga styret. SSU vill se ett Norrköping som blir roligare, inte tråkigare, där alla unga ges möjlighet att bygga sin framtid.

Debatt 20 januari 2023 07:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sverigedemokraterna och Borgerlig Samverkan-bullshit kommer inte att ta oss dit. 


Under senare år har man kunnat märka en kulturförändring hos Norrköpingsborna. Fler och fler ser med stolthet på den stad vi alla bygger tillsammans, utan att för den delen bortse från att vi likt många andra städer har utmaningar. Den här positiva attityden har även börjat att gå ner i åldrarna till vår generation, men det är fortfarande alltför få unga som ser sin framtid här i Norrköping.

 

Vi vill att alla unga ska ges chansen att bygga goda liv här i kommunen. Till detta hör satsningar på jobb och utbildning, med ett helhetstänk hela vägen från förskola till vuxenutbildning. De skolor med störst utmaningar ska också få mest resurser, det anser vi socialdemokrater vara en självklarhet samt en frihetsfråga för oss unga - det område man växer upp i ska aldrig begränsa ens chanser i livet.

 

Norrköping ska helt enkelt vara det givna förstahandsvalet för unga oavsett om man vill plugga vidare på högskola, gå en yrkesutbildning eller börja jobba direkt efter gymnasiet. Vi har ett Campus att vara stolta över, men kommunen behöver också göra yrkesprogrammen på gymnasiet mer attraktiva. Vidare måste arbetsvillkoren och lönerna inom välfärden förbättras om vi vill att unga ska söka sig till jobb inom exempelvis vård och omsorg här i kommunen. 

 

Ska unga vilja slå rot här är det också viktigt att vi fortsatt utvecklar Norrköping som kultur- och idrottsstad. Alla de fantastiska initiativ och verksamheter runt om i kommunen för kultur, idrott och ungas fritid måste med aktivt stöd utvecklas - samhällets goda krafter stärkas och mobiliseras för demokrati och integration. Oavsett var man bor, oavsett bakgrund och inkomst ska man som ung kunna känna att det finns något kul och givande att göra på sin fritid.

 

Riktningen högerstyret går är tyvärr en helt annan. Ett Norrköping där man bortprioriterar de skolor i politiskt eftersatta områden som Socialdemokraterna under förra mandatperioden (med goda resultat) satsat extra på. Där man hellre ser fler bilar än mer kultur i stan och sparar på ungas fritid, trygghet och framtid. Istället för att satsa på skolan, istället för att höja löner och förbättra villkor inom välfärden har högerpolitiker i andra borgerligt styrda kommuner dessutom gång på gång valt att sälja ut vår gemensamma välfärd till svindlarbolag ägda av samma högerpolitikers kompisar. Den vägen kanske även Norrköping går nu. 

 

Politik är en förtroendebransch. Det är ofattbart hur någon kan ha förtroende för Christopher Jarnvall (SD) efter hans affärer. Trots detta väljer Borgerlig Samverkan (BS) att göra sig beroende av hans parti i varenda omröstning, med det faller enligt oss förtroendet för hela styret.

Det till synes godtyckliga hanterandet av säkerhetsprövningar är även det allt annat än förtroendeingivande.

Den borgerliga matematikens lagar går inte ihop på papperet och än mindre i verkligheten, där BS lovat friskt med både satsningar och sänkta skatter - trots att vi går in i en lågkonjunktur och Kristerssons regering snålar på statsbidragen.

Nu kommer verkligheten ikapp och BS verkar vara oförmögna att leverera annat än skandaler.

 

Norrköpings unga förtjänar bättre än BS-bullshit om vi ska vilja stanna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa