Det måste gå att leva på pensionen - även som kvinna

PRO har länge engagerat sig i pensionsfrågan och tagit upp respektavståndet mellan garantipensioner och inkomstpensioner. Idag är skillnaden lika med noll, skriver Karin Odelblad. Bilden från seniorgympa i Luleå.
PRO har länge engagerat sig i pensionsfrågan och tagit upp respektavståndet mellan garantipensioner och inkomstpensioner. Idag är skillnaden lika med noll, skriver Karin Odelblad. Bilden från seniorgympa i Luleå.

Årets fattigaste dag - den 24 januari - är över. Januari har alltid varit en lång och besvärlig månad. Nu är det nytt år. Pensionerna har höjts, men det har även bostadskostnaderna, matpriserna med mera.

Debatt 7 februari 2024 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

En del är säkert nöjda med sin nya pension. Bäst klarar sig naturligtvis hushåll där man är minst två. Enligt SCB  (Statistiska Centralbyrån)är cirka 40 procent av befolkningen ensamboende.Siffrorna är från 2019.

PRO har länge engagerat sig i pensionsfrågan och tagit upp respektavståndet mellan garantipensioner och inkomstpensioner. Idag är skillnaden lika med noll. Det spelar ingen roll om du jobbat ett helt yrkesliv inom till exempel vården eller aldrig har haft ett arbete. Detta sticker i ögonen på folk. 

Skillnaden beror på att garantipension är inflationsskyddad, vilket inte inkomstpensionerna är. De räknas upp med inkomstökningarna i samhället inte med prisökningarna.

Nyligen redovisade bankerna sina resultat för det fjärde kvartalet. Inflationen är snart nere i två procent som är Riksbankens mål och det talas om att bankräntorna kommer att sänkas senare i år. 

Det så kallade räntenettot det vill säga skillnaden mellan in- och utlåningsräntan har gett bankerna oerhörda vinster, men i stället för att höja inlåningsräntorna eller sänka priset på boräntorna plockar bankerna ut oskäliga vinster. Våra banker behöver skärpa sig. Beskatta dem säger jag.

Vårt pensionssystem är underfinansierat och jag sympatiserar med PRO:s förslag om en gas i systemet. Avgifterna till pensionssystemet måste höjas så att pensionerna går att leva på. I dag finns många fattigpensionärer och de flesta av dem är kvinnor.

Enligt Pensionsmyndigheten (2019) var den allmänna pensionen 25 procent högre för män än för kvinnor. Du är en fattigpensionär om din pension är mindre än 13 300 kronor efter skatt (60-plusbanken-23).

Det är nya tider även för Pensionsgruppen. Det har varit en grupp där inte alla av riksdagens partier varit representerade och förändringar och förslag om förbättringar har diskuterats i alla hemlighet i denna grupp. Nu ska alla partier få vara med. Då hoppas jag, att det blir debatt och diskussion om våra pensioner.

Det är nog så att vi behöver ett nytt pensionssystem. Nuvarande regering är pigg på utredningar. Som kvinna kan jag konstatera, att jag hade fått en bättre pension enligt ATP systemet än det jag får i dag. Enligt ATP var det de 15 bästa åren som räknades. I det system vi har idag ska du arbeta 40 år för att få full poäng.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa