Sophia Jarl: Vill Centerpartiet höja kommunalskatten?

Först av allt – det finns ännu inga beslut fattade om någon förändring av nuvarande gymnasieorganisation.

Centerpartiets budget för åren 2024-2027 innebär sammantaget så stora underskott att jag undrar om de tagit till sig budskapet kring ekonomistyrning i Norrköpings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M). Arkivbild.

Centerpartiets budget för åren 2024-2027 innebär sammantaget så stora underskott att jag undrar om de tagit till sig budskapet kring ekonomistyrning i Norrköpings kommun, skriver kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M). Arkivbild.

Foto: Eva Jensen

Debatt2023-12-05 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Finns tid att hitta en lösning för våra mest sköra elever" NT 29/11

Det finns heller inga beslut framskrivna och beslutade som påverkar den fristående gymnasieskola som Centerpartiet lyfter fram i sin insändare i Norrköpings tidningar. Däremot har utbildningsnämnden har fått ta del av ett antal förslag som på olika sätt kan bli politiska förslag för att åtgärda de strukturella problemen som, sedan många år, funnits inom den kommunala gymnasieorganisationen. 


Jag ser också att Centerpartiet under en längre tid lyft fram värdet av småskaliga skolenheter. Det kan tyckas sympatiskt och givetvis, anser jag också, att det finns delar av Utbildningsnämndens ansvarsområde som ska bedrivas i mindre enheter. Men om Centerpartiet ska fortsätta kriga för de mindre skolornas fortlevnad måste de samtidigt börja ta ansvar för kommunens långsiktiga ekonomi.

Under tidigare ledningar för Centerpartiet upplevde jag att det fanns en förståelse för vissa ekonomiska fördelar att organisera förskolor med ett visst antal avdelningar och att grundskolor blir kostnadseffektiva när de innehåller ett visst antal elever. 

Centerpartiet ger förvisso Utbildningsnämnden mer pengar i sin skuggbudget för 2024. De pengar de avsätter till detta kommer från att Centerpartiet ökar på kommunens underskott ytterligare. 

Samtidigt verkar de helt förbise att ett underskott enstaka år måste kompenseras av överskott andra år enligt den riktlinje för ekonomistyrning som de också ställt sig bakom. Centerpartiets budget för åren 2024-2027 innebär sammantaget så stora underskott att jag undrar om de tagit till sig budskapet kring ekonomistyrning i Norrköpings kommun. 

Vi kan ha underskott enstaka år – men det krävs att vi sedan kompenserar det med överskott andra år. Annars urholkas hela den kommunala ekonomin och det är vad Centerpartiet nu valt att föreslå. Vill Centerpartiet på allvar ha mer inflytande över inriktningen för Utbildningsnämnden önskar jag en mer nykter syn på de ekonomiska utmaningar som vi har kommande åren. 

Ett första steg är att vi får ta del av Centerpartiets plan för att uppnå en hållbar ekonomi – för det kan väl inte vara så att man inte ser att kostnadsutvecklingen för våra nämnder vida överstiger förväntade intäkter de kommande åren? Vi i majoriteten väljer att redan i år inleda en resa för en effektivare skattekrona – är Centerpartiets alternativ att höja en redan hög kommunalskatt?