Det är inte antalet anställda som gör skillnaden

Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) svarar Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström att just nu är det avgörande att utbilda fler undersköterskor inom kommunen.

En fråga som kommer vara mer avgörande i nuläget, för ökad kvalité för våra äldre, är att lyckas anställa andra yrkesgrupper, skriver Sophia Jarl (M) i en replik till Nicklas Lundström (V).

En fråga som kommer vara mer avgörande i nuläget, för ökad kvalité för våra äldre, är att lyckas anställa andra yrkesgrupper, skriver Sophia Jarl (M) i en replik till Nicklas Lundström (V).

Foto: Pontus Lundahl TT/Thomas Möller

Debatt2023-02-05 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Sophia Jarl sviker demensomsorgen" NT 31/1

Nicklas Lundström skriver om det han kallar ”svek” mot demensomsorgen. Låt mig inleda såhär; Jag är beredd att pröva alla rimliga förslag för att kunna höja kvalitén för våra äldre. Samtidigt inser jag att det inte är ett beslut om antal anställda som gör skillnaden just nu - det är istället kommunens möjlighet att utbilda fler undersköterskor. 

Nicklas Lundström och jag har under flera års tid gemensamt fört fram behovet av att stärka demensomsorgen och jag välkomnar Nicklas Lundström att även fortsatt vara konstruktiv i olika förslag. Om Nicklas Lundström har en snabb lösning att anställa fler undersköterskor så får han gärna redogöra för hur det ska gå till. Jag har ännu inte sett något svar från Vänsterpartiet på just den frågan - var finns dessa undersköterskor idag? 

Det som är avgörande för demensomsorgen är att kommunen utbildar fler. Därför är en av de mest angelägna frågorna för vård- och omsorgsnämnden att fortsätta det arbetet i nära samarbete med kompetensförsörjningsnämnden. 

En fråga som kommer vara mer avgörande i nuläget, för ökad kvalité för våra äldre, är att lyckas anställa andra yrkesgrupper. Vi fördelar därför tio miljoner för att det ska finnas möjlighet att anställa personal som kan avlasta undersköterskorna. 

Vi tror också att det finns många goda idéer ute på våra boenden för hur verksamheten kan utvecklas. På sikt kommer dessa insatser ge Norrköpings äldre en bättre upplevelse och tryggare omsorg. 

Avslutningsvis – en god äldreomsorg är lika viktigt för mig idag som under föregående mandatperiod. Vägen till det är kanske längre än jag trodde och alla goda idéer för att öka tempot ska jag lyssna på.