Moderaterna har valt att invänta just den formella ansökan för att veta exakt vad det är som Holmen söker tillstånd för. För oss finns det inget annat sätt att förhålla oss till en svår och komplicerad fråga där många intressen ska vägas samman.
Oavsett verksamhet måste alla företag som på något sätt vill ha ett tillstånd eller liknande via kommunen få en rättssäker bedömning. Vi anser därför att partier som ytterst vill leda Norrköping inte kan föregå en sådan formell ansökan. Hur skulle det bli om ett företag talade om att det ville bygga ett hus och politiken sa nej redan innan de lämnat in ritningar på hur huset skulle se ut. Med det sagt har jag förklarat varför vi inte klivit fram i frågan tidigare. Nu vidtar den politiska processen. Vi förtroendevalda har fått mandat att företräda Norrköpings invånare och ska nu väga olika intressen mot varandra för att i slutänden kunna meddela ett ställningstagande. Jag kommer därför inte delge ett ja eller nej till ansökan i denna artikel. Vi kommer först diskutera i vår partigrupp med utgångspunkt i ansökan men även väga in andra premisser och hållbarhetsaspekter.
En stor invändning mot projektet är Holmens brist på intresse att diskutera ersättning till företag och enskilda fastighetsägare som nu ser stora ekonomiska förluster. Äganderätten är givetvis en central fråga; Holmen ska bygga på sin egen mark och det ger företaget en position i sin önskan att bygga. Men med äganderätten kommer ett ansvar – ett ansvar för att inte inkräkta på närliggande fastighetsägares äganderätt och deras möjlighet att utveckla eller bevara sin mark. Så går äganderätten åt två håll. Bedömningen ska givetvis inte ske godtyckligt men i fallet med en omfattande vindkraftsetablering så finns det stöd för att omkringliggande fastigheter förlorar i värde. När det gäller den här vindkraftsparken är det också så att det finns andra företag som kommer att få svårt eller helt omöjligt att bedriva sin verksamhet och det är rimligt att en kommun ser varje företag i ett ställningstagande.
Under senaste månaderna har Holmen flera gånger uttryckt sig i olika pressreleaser så att den oinsatta läsaren kan få uppfattningen att de har förhandlat med kommunen. Det finns idag en politisk grupp bestående av mig själv, Kikki Liljeblad(S) och Karin Jonsson(C) som regelbundet har träffats och fått information och diskuterat processen kring Holmens ansökan. Om det är den gruppen som avses som ’kommunen’ när Holmen uttalar sig så bygger företagets slutsatser på ett missförstånd. Den politiska gruppen har inte haft något förhandlingsmandat från kommunstyrelsen som helhet. Det finns inga formellt förhandlade synpunkter vad jag vet, i så fall har detta skett utan min närvaro. Därför ska inte den ansökan vi nu har att ta ställning till ses som ett resultat av någon enig politisk förhandling.
Frågan om elförsörjning är viktig och Holmen ser sin vindkraftsetablering som ett led i att säkra jobben vid Braviken. Det är givetvis med respekt vi tar till oss att Holmen ser om sina möjligheter att fortsätta vara framgångsrika. Samtidigt har vi som kommun ett ansvar för att se till alla utifrån likabehandlingsprincipen. Det blir också avgörande för oss när vi ska fatta beslut. Det kan ju vara så att Holmen löser frågan om ersättning till enskilda mark- och fastighetsägare. Då kommer även det beaktas i den fortsatta processen från oss moderater.