Förverkligas besparingarna riskerar orkestern gå sönder

En symfoniorkester rimmar väldigt dåligt med nyliberala idéer om skattesänkningar som ger människor köpkraft att betala vad kultur faktiskt kostar. Den rimmar betydligt bättre med idén om en kultur tillgänglig för alla, som vi finansierar tillsammans, skriver violinisten Johanna Tafvelin. På bilden, Norrköpings symfoniorkester
En symfoniorkester rimmar väldigt dåligt med nyliberala idéer om skattesänkningar som ger människor köpkraft att betala vad kultur faktiskt kostar. Den rimmar betydligt bättre med idén om en kultur tillgänglig för alla, som vi finansierar tillsammans, skriver violinisten Johanna Tafvelin. På bilden, Norrköpings symfoniorkester

Tänk så olika man kan uppfatta verkligheten. Eller åtminstone beskriva den. Kommunstyrelsens ordförande hoppas att de mest aggressiva debattörerna ska lugna sig så att vi kan diskutera sakfrågor.

Debatt 14 september 2023 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Jarl: Viktigast tillhandahålla vård, skola och omsorg" NT 10/9

Just på den punkten är vi överens, men vår bild av vad som hänt skiljer sig åt.

Den 23/8 publicerades en krönika i DN. Den väckte ilska i kommunhuset. Den stora släggan plockades fram och svingades i Expressen, inte mot skribenten utan mot Norrköpings stora kulturinstitution Scenkonst Öst. 

Vi är en bortskämd kulturelit som vill sitta i orubbat bo när alla andra sparar. Vi skriker högt för att behålla våra privilegier och tar pengar från såväl undersköterskor som det fria kulturlivet.

I verkligheten har Scenkonst Öst varit väldigt tysta och beskedliga och faktiskt inte skrikit alls. Trots utspel efter utspel från kommunstyrelsens ordförande om att de offentliga anslagen måste minska, självfinansieringsgraden öka radikalt och hyran för De Geerhallen höjas, helst med 15 miljoner. Sammantaget förändringar som, om de skulle bli verklighet, riskerar att slå sönder verksamheten och som inte alls är jämförbara med de besparingar som lagts på andra verksamheter i kommunen.

Att någon med politisk makt använder sin stora arena för att medvetet utmåla en grupp människor på ett falskt och nedsättande vis är anmärkningsvärt, för att inte säga oacceptabelt. Det sår splittring och ställer grupper i samhället emot varandra, helt utan anledning.

Kulturlivet består inte av isolerade öar. Scenkonst Öst är inte bara en stor pengaslukande koloss. Vi är riktiga människor som jobbar där. Utöver de fast anställda arbetar fler än 600 frilansare och visstidsanställda varje år. Kulturarbetare dras till den här regionen för att det finns arbetstillfällen. Vi bygger upp våra liv här. Vi är, tro det eller ej, kreativa varelser, som utanför institutionens väggar startar harpfestivaler och kammarmusikprojekt, barockorkestrar och cirkussällskap, ordnar Rocklov och spelar huvudroller i lokala storfilmer.

Många av oss undervisar och alla deltar vi i olika former av mentorskap genom de samarbeten institutionen har med utbildningar på alla nivåer. Vi finns här för att det finns jobb här, annars skulle de flesta av oss bo någon annanstans. Vi är medborgare och skattebetalare i Norrköpings kommun och vi förtjänar bättre än den senaste tidens smutskastning.

En symfoniorkester rimmar väldigt dåligt med nyliberala idéer om skattesänkningar som ger människor köpkraft att betala vad kultur faktiskt kostar. Den rimmar betydligt bättre med idén om en kultur tillgänglig för alla, som vi finansierar tillsammans. Detta eftersom en symfoniorkester aldrig nånsin kommer att kunna bära sina egna kostnader. 

Längre fram på den nyliberala vägen finns i bästa fall det oerhört märkliga fenomenet offentligt finansierad kultur som bara de allra rikaste har råd att besöka, eller ingen orkester alls. Och det gäller även om vi skulle spela ABBA alla dagar i veckan, vilket för övrigt är ett märkligt förslag, eftersom vi haft lika stor publik på många av våra ”klassiska” konserter. 

SON har ett stort kulturpolitiskt uppdrag och ett brett och varierat utbud och vi jobbar hela tiden för att så många som möjligt ska få höra vår musik. Tro inget annat. Hos oss får du höra de riktigt stora musikaliska mästerverken, ofta med internationella solister, ja faktiskt riktigt stora stjärnor, som kommer till vår stad för att göra konserter med oss. Och än så länge, gudbevars, till ganska humana priser. Så varmt välkomna!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa