Skär inte ner mer på verksamheten på Focus fritidsgård

Slagkraftiga skyltar försökte, framför till synes döva politiker förstärka budskapet: “Vårt Focus - Vår trygghet” och “Ni är folkvalda - vi blir bortvalda”. Strax efteråt togs beslut att genomföra nedskärningen. Vilket svek! skriver Jonathan Öhlund. Arkivbild från demonstrationen 17 december 2019.
Slagkraftiga skyltar försökte, framför till synes döva politiker förstärka budskapet: “Vårt Focus - Vår trygghet” och “Ni är folkvalda - vi blir bortvalda”. Strax efteråt togs beslut att genomföra nedskärningen. Vilket svek! skriver Jonathan Öhlund. Arkivbild från demonstrationen 17 december 2019.

Debatten om nedskärningarna på Focus Fritidsgård verkar sannerligen leva kvar.

Debatt 15 oktober 2023 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Detta trots att en demonstration ägde rum 2019, där medborgarnas tydliga åsikter visades upp för politikerna. Då sades tomma och motsägelsefulla ord, likasåväl som i den senaste artikeln i ämnet, publicerat i NT för några dagar sedan. 

Nu är det dags för Söderköpings kommun att handla utifrån de uttalanden som ges, prioritera ungdomars psykiska hälsa, ta hänsyn till förödande statistik men också leva efter kommunens egna vision… 

 

2019 anordnades en demonstration utanför kommunhuset där cirka 150 ungdomar deltog. Ungdomarna, de framtida väljarna, visade tydligt upp ståndpunkten i fråga: Focus är en viktig plats och verksamhet som har ett stort värde för ungdomen. Slagkraftiga skyltar försökte, framför till synes döva politiker förstärka budskapet: “Vårt Focus - Vår trygghet” och “Ni är folkvalda - vi blir bortvalda”. Strax efteråt togs beslut att genomföra nedskärningen. Vilket svek! 

 

I artikeln som NT publicerade tidigare denna månad, där fritidsgårdens personal vittnar om oron för framtiden och vikten av verksamheten, kommenterar Barn- och utbildningsnämndens ordförande. Han säger att det ska påpekas hur fritidsgården är en värdefull verksamhet, att det är viktigt, att de gör ett bra jobb. Men handling säger mer än ord och för tillfället agerar ni i total strid mot era ord. Likt vid demonstrationen 2019 lägger politikerna dövörat till och uttrycker fina fraser utan någon som helst reell betydelse. 

 

“Skapa Östergötlands mest attraktiva kommun” och “Livsglädje” är några av kommunens egna visioner. Men en kommun utan fritidsgård, utan tillräckliga aktiviteter för ungdomar, utan ett forum där vuxna värnar om den psykiska hälsan kan väl knappast anses som Östergötlands mest eftertraktade eller för all del inte bidra till ökad livsglädje bland ungdomar. Om inte medborgarnas tydliga skrik efter förändring inte räckte till så kan det anses rimligt att kommunen i vart fall arbetar efter sin egen vision, men tydligen inte.

 

I rådande våldsvåg har det svenska folket fått uppleva konsekvenserna av att inte uppmärksamma och lyckas avleda unga människor som fastnar i kriminalitet. Med personalens nära kontakt till ungdomarna och djupa samtal är verksamheten en nyckel till att identifiera och flagga avvikande beteenden i ung ålder, vilket också borde vara en tydlig anledning till att inte fortsätta på den skräckinjagande karusell Söderköpings kommun har påbörjat. 

 

Tidigare i år presenterades statistik där Suicide Zero kunde avslöja - att Söderköpings kommun blev bottenrankade i arbetet mot psykisk ohälsa. Statistik visar även att självmord idag är den vanligaste dödsorsaken bland personer mellan 15 till 24 år. Samtidigt visar forskning att en meningsfull fritid är en viktig faktor för att motverka utvecklingen. 

Hur kan det då vara på tal att nu fortsätta nedskärningarna på Focus Fritidsgård, vilka har tydliga mål att arbeta just med främjande av ungas psykisk hälsa. I rådande ekonomisk situation där hushåll kämpar för varje krona, borde en kostnadsfri kommunal verksamhet anses som ypperlig för att skapa meningsfull fritid - när fotboll och andra fritidsaktiviteter måste dras in. Men det verkar varken som att ungas åsikt, kommunens mål eller skrämmande statistik är tillräckligt för att bringa handling i frågan om Focus. 

 

Nu är det på tiden att Söderköpings politiker avslutar spelet för galleriet, slutar att uttrycka budskap med motstridiga handlingar och hög tid för att börja agera utifrån medborgarnas åsikter, kommunens egna mål och agera för att främja ungas psykiska hälsa! Jag skulle vilja avsluta med en mening som går i linje med samma filosofi och trovärdighet som i era uttalanden: Ni gör ett bra jobb.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa