Många personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) röstar inte. De behöver anpassad information för att förstå och kunna vara delaktiga i vår demokrati. Just nu genomför Studieförbundet Vuxenskolan studiecirklar och enkla politikersamtal, inom konceptet ”Mitt Val” över hela Sverige. I de kommuner som tidigare deltagit har man glädjande nog sett ett ökat valdeltagande.
Torsdagen den 21 juli är alla lokala politiker i Söderköping inbjudna till en träff där vi möter målgruppen, som med stöd av sina företrädare vill prata med oss politiker.
Vi i Söderköpingsinitiativet har tagit fram ett anpassat valprogram på Lätt Läst där vi berättar hur vi arbetar för LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade) och FN konventionens 4 prioriterade mål.
Här kommer en kort sammanfattning:
Mål 1: Gör rätt från början.
• Att ha en individuell plan enligt LSS är en viktig rättighet. Många saknar den planen. Vi vill att fler ska göra sin plan. I den bestämmer du.
Mål 2: Gör om det som blev fel.
• Alla som arbetar med LSS måste kunna LSS. Så är det inte idag.
Mål 3: Att få vara med och bestämma mitt eget liv.
• Utveckla boendestödet. Vi utvecklar då både boenden och valmöjligheten vart man kan bo. Personalen ska ha LSS-utbildning.
Mål 4: Ingen ska lämnas utanför.
• Den kommunala ersättningen på dagligverksamhet måste räcka till att betala resa till och från arbetet, lunch och fika.
Kostnader är totalt 130 kronor per dag. I det räknas: färdtjänst 56 kronor, lunch 54 kronor, fika 20 kr.
Ersättning för en heldag är 37 kronor. Det betyder att deltagarna betalar 93 kronor varje dag för att vara på dagliga verksamheten.
Hur arbetar ni andra partier för LSS och för att öka valdeltagandet av personer med intellektuell funktionsnedsättning (IF) i Söderköping?
Söderköpingsinitiativet
Marina Hultgren, Håkan Boodé, Camilla Berg Wolsink