Söderköping förtjänar anständig hemtjänst

I en tidigare debattartikel hävdar företrädare för S och V att den styrande majoriteten i Söderköping med stöd av Sverigedemokraterna skänker bort pengar till två lokala och privata vårdföretag.

Vi behöver valfrihet inom vård- och omsorg och skäliga upphandlingsvillkor för privata utförare, skriver representanter för Sverigedemokraterna i Söderköping..

Vi behöver valfrihet inom vård- och omsorg och skäliga upphandlingsvillkor för privata utförare, skriver representanter för Sverigedemokraterna i Söderköping..

Foto: Anders Wiklund / TT

Debatt2021-06-23 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"De borgerligas prioriteringar i Söderköping" NT 16/6

Förutom rena sakfel och populistisk retorik så innehåller artikeln undanhållande av fakta kring bakomliggande orsaker till den tvist som nu uppstått mellan Söderköpings kommun och de lokala vårdföretagen. 

Under flera månader fungerade inte TES-systemet som det skulle och som kommunen förväntades tillhandahålla. De lokala vårdföretagen fick inte betalt för de tjänster som de faktiskt utförde, bl a i form av dubbelbemanning och insatser utanför Söderköpings tätort. Upphandlingsvillkoren framstår som oskäliga mot bakgrund av de tjänster och den kvalitet och kundnöjdhet som de lokala vårdföretagen levererade.

S har dessutom med stöd av V nyligen lagt en motion om att avskaffa LOV inom hemtjänsten i Söderköpings kommun. Man vill alltså med andra ord förbjuda två välfungerande och omtyckta lokala hemtjänstföretag och frånta nöjda brukare rätten att själva välja vilka som ska utföra den hemtjänst som de har rätt till.

Under förra mandatperioden då S styrde i Söderköpings kommun drevs hemtjänsten i botten med följd av ekonomiska underskott och vårdpersonal som gick på knäna. Lojala medarbetare slog larm men tvingades bort eller tystnade.

Bemanningshandboken, hälsosamma scheman, hög personalomsättning och vikarieanställningar som inte fungerade skapade ett kaos som man ännu inte helt återhämtat sig ifrån. 

Vi i Sverigedemokraterna anser att det behövs värdig vård och omsorg för brukare och skäliga arbetsvillkor för anställda inom kommunal hemtjänst. Vi behöver fler händer inom vården på arbetsgolvet och i det nära arbetet med vård- och omsorgsbehövande. Vi behöver fler utbildade undersköterskor och vårdpersonal. Vi behöver färre administratörer, mellanchefer, bemanningsplanerare, HR-konsulter etc.

Och vi behöver valfrihet inom vård- och omsorg och skäliga upphandlingsvillkor för privata utförare.

Söderköpings kommun förtjänar anständig hemtjänst för både brukare och personal, oavsett om det handlar om privat eller kommunal utförare.