Moderaterna värnar inte skola och vård framför kulturen

Medan Moderaterna ser att kulturen som finansieras med offentliga medel är att strössla med pengar, så ser vi socialdemokrater att de skattepengar som hamnar i enskilda friskoleägares fickor är att strössla med pengar, skriver oppositionsråden.Andreas Bohlin, Olle Vikmång, Maria Sayeler Benham, Socialdemokraterna.
Medan Moderaterna ser att kulturen som finansieras med offentliga medel är att strössla med pengar, så ser vi socialdemokrater att de skattepengar som hamnar i enskilda friskoleägares fickor är att strössla med pengar, skriver oppositionsråden.Andreas Bohlin, Olle Vikmång, Maria Sayeler Benham, Socialdemokraterna.

De senaste veckorna har vi bevittnat en hätsk kulturdebatt som saknar motstycke, skriver Norrköpings tre socialdemokratiska oppositionsråd Olle Vikmång, Maria Sayeler Behnam och Andreas Bohlin.

Debatt 9 september 2023 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 1994 invigdes Louis De Geer konsert och kongress av Sveriges kung Carl XVI Gustaf med bland annat följande ord. ”……Det sägs ibland att vid ekonomiskt svåra tider har vi människor ett alldeles kanske särskilt behov av kultur. Musik, teater, konst och litteratur är utvecklande för individen, och bidrar där också indirekt till att skapa tillväxt i samhället.” 

De senaste veckorna har vi bevittnat en hätsk kulturdebatt som saknar motstycke. Kulturen har varit i centrum och Norrköping har gått från en ansedd kulturstad till en stad vars kultur nu monteras ned. Vi socialdemokrater har varit tydliga från start att kulturen är viktig att värna om dels utifrån Norrköpings stolta historia, men även för att den har bidragit till vår tillväxt. 

Att politiken är oense om olika frågor är normalt och vi socialdemokrater förstår att vi i ekonomiskt tuffa tider måste prioritera och ibland ställa olika viktiga områden mot varandra, men när politiken gör det så är det viktigt att vara ärlig. Kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) har i ett flertal intervjuer påstått att kulturen inte är en del av det kommunala kärnuppdraget och att hon tillsammans med borgerlig samverkan prioriterar skola, vård och omsorg. 

I detta fall argumenterar och agerar Sophia Jarl inkonsekvent. Nedan redogör vi om varför: 

  • Att Sophia Jarl menar att kulturen nu måste spara eftersom vi befinner oss i ekonomiskt svårare tider förändrar inte hennes retorik från tider av god ekonomi. Även då angrep hon den kommunalt finansierade kulturen, ofta för att den enligt henne konkurrerar med andra ”privata nöjen”. 
  • Att påstå att borgerlig samverkan värnar om skolan och vården framför kulturen är inte sant. Bara under 2023 och 2024 har Moderaterna, skurit ned över 100 miljoner på Norrköpings skolor. Samtidigt har Socialdemokraterna undantagit skolan från generella besparingar. 
  • Inför valet lovade Sophia Jarl sina väljare att hon skulle höja bemanningen i demensomsorgen. Efter valet var det helt plötsligt omöjligt. 

Våra gemensamma resurser ska vi vara varsamma med och så långt är vi och Moderaterna överens. Dock kan varsamhet med skattekollektivets gemensamma resurser ses på olika sätt. 

Medan Moderaterna ser att kulturen som finansieras med offentliga medel är att strössla med pengar, så ser vi socialdemokrater att de skattepengar som hamnar i enskilda friskoleägares fickor är att strössla med pengar. 

De offentliga medel som vi satsar på kulturen kommer alla till del eftersom alla kan vara en del av och uppleva kulturen. De pengar som Anders Hultin, ägare av Nordic International School, stoppar i sin egen ficka är något som endast gynnar honom själv, skolans aktieägare… och våffelätarna i Åre såklart. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa