Socialdemokraterna vill ta kontrollen ifrån föräldrarna

Det vore uppfriskande om socialdemokrater någon gång pratade om hur de vill förbättra den svenska skolan, inte minst den kommunala där 84 procent av eleverna går (grundskolan), skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund i en replik.

Socialdemokraternas mantra är att det saknas ”demokratisk kontroll” över friskolor och att de därför måste stoppas. Det är en vilseledande argumentation som helt saknar koppling till verkligheten, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Socialdemokraternas mantra är att det saknas ”demokratisk kontroll” över friskolor och att de därför måste stoppas. Det är en vilseledande argumentation som helt saknar koppling till verkligheten, skriver Ulla Hamilton, vd för Friskolornas riksförbund.

Foto: Janerik Henriksson/TT

Debatt2024-05-17 09:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Det behövs etableringsstopp för vinstdrivande friskolor i Norrköping" NT 8/5

Företrädare för Socialdemokraterna skriver i NT att det skett en ”okontrollerad expansion av marknadsskolan och skolkoncerner”. De vill därför införa ett förbud mot nyetableringar av friskolor som drivs av aktiebolag.

Men kärnfrågan reflekterar Socialdemokraterna inte alls över: varför väljer allt fler familjer friskolor? Lösningen är i stället att lägga allt krut på att stoppa skolvalet. ­

Socialdemokraternas mantra är att det saknas ”demokratisk kontroll” över friskolor och att de därför måste stoppas. Det är en vilseledande argumentation som helt saknar koppling till verkligheten. Skolan är ett hårt reglerat område, både vad gäller undervisningens innehåll och vem som anses vara en lämplig ägare. Besluten är fattade i god demokratisk ordning. Och att föräldrar och ungdomar röstar med fötterna – det vill säga får träffa egna val kring den kanske viktigaste framtidsfrågan för dem – är ju i själva verket höjden av demokrati.

Socialdemokraterna skriver vidare att de tre största koncernerna gjorde en vinst på över två miljarder förra året, men de glömmer att upplysa läsarna om att den största delen alltid återinvesteras i verksamheterna. Vinstutdelningarna utgör en bråkdel och får betraktas som en ränta på de stora belopp som ägarna har skjutit till. Friskolor betalar också skatt som stärker svensk välfärd.

Att S-utspelen kommer just nu är också märkligt i ljuset av att det aldrig startats färre friskolor. Inför läsåret 24/25 har det inkommit totalt 39 ansökningar till Skolinspektionen om att få starta en ny friskola – en halvering jämfört med 2022. I regel avslås cirka hälften av alla ansökningar och sedan 2019 ställs betydligt tuffare krav på både ägare och ledning. 

Det vore uppfriskande om socialdemokrater någon gång pratade om hur de vill förbättra den svenska skolan, inte minst den kommunala där 84 procent av eleverna går (grundskolan). I stället för att ägna all sin kraft på att misskreditera och försvåra för omtyckta friskolor som aktivt väljs av hundratusentals familjer. 

I dag går cirka 420 000 elever i fristående förskolor och skolor – de senaste 20 åren har ökningen varit oavbruten. Kanske borde Socialdemokraterna fundera på hur det kommer sig. Det är denna valfrihet och demokrati i praktiken som Socialdemokraterna vill offra. De kallar det ”demokratisk kontroll”. Det är onekligen avslöjande att deras definition av demokrati innebär mer makt åt politikerna och mindre åt medborgarna.