Snälla politiker – rör inte min kompis symfoniorkestern

Låt inte smulgråt rasera 111 års hårt arbete med att bygga en världsorkester.

Det har tagit 111 år av hårt arbete från Norrköpings kommun att bygga upp denna kulturella juvel, och tack vare en internationellt uppburen orkestern har Norrköping blivit en av landets viktigaste städer, skriver Christian Lindberg.

Det har tagit 111 år av hårt arbete från Norrköpings kommun att bygga upp denna kulturella juvel, och tack vare en internationellt uppburen orkestern har Norrköping blivit en av landets viktigaste städer, skriver Christian Lindberg.

Foto: Privat

Debatt2023-11-22 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

För ett antal år sedan fann man i en tysk undersökning att varje euro som en region satsar på symfonisk konstmusik ger tre euro tillbaka till infrastrukturen inom tio år. 

Mot bakgrund av detta är det för mig helt ofattbart att man nu hotar med att sälja ut Norrköpings symfoniorkesters egna hus, och att ifrågasätta de otroligt sparsamma statliga medel som orkestern lever på är lika häpnadsväckande. 

Min farfar brukade säga att snåla personer har smulgråt, och jag måste säga att just detta kan man nu skönja hos vissa av Norrköpings ledande politiker, men det är inte bara smulgråt, utan det är aningslös smulgråt som på sikt riskerar att ödelägga infrastrukturen för en av våra finaste städer. 

Jag har haft förmånen att mellan 2010 och 2023 bygga ”The Allan Pettersson Project” tillsammans med Norrköpings symfoniorkester, och har svårt att tänka mig ett annat svenskt kulturprojekt som skapat sådan internationell goodwill för landet Sverige och staden Norrköping som detta. 

Priser har regnat in, bland annat ”Clef d´Or” från Frankrikes största musiktidning, ”Critics Choice 2014” från världens ledande fonogramtidskrift ”Gramophone” för bästa internationella orkesterskiva som spelats in det året i hela världen, samt en rad andra fantastiska priser och utmärkelser. 2017 var dessutom Norrköpings symfoniorkester och jag först i historien med att presentera vår stora symfoniker Allan Pettersson i anrika Musikverein i Wien, konserthuset som varje år på Nyårsdagen sänder i SVT och över 100 andra länder med Wiener Filharmoniker. 

Norrköping symfoniorkester mottogs med öppna armar, stående ovationer och enastående recensioner, och därmed öppnade man portarna internationellt för vår store symfoniker. En svensk kulturinsats av gigantiskt mått.

Det har tagit 111 år av hårt arbete från Norrköpings kommun att bygga upp denna kulturella juvel, och tack vare en internationellt uppburen orkestern har Norrköping blivit en av landets viktigaste städer. Om man nu stryper orkesterns redan ansträngda budget så riskerar man på kort tid att rasera denna kulturpolitiska pelare, och på lång sikt innebär detta en utarmning av hela Norrköpings kulturliv, enligt tyskt sätt att se det helt enkelt en stor ekonomisk förlust för infrastrukturen i Norrköping i sin helhet. 

Snälla politiker! Ta ert förnuft tillfånga och rör inte min kompis.

Karta: Louis De Geer Konsert & Kongress