Snacka om att här finns närproducerad energi

Just nu stiger priset på all energi med en rasande fart. Jag får höra att det är Miljöpartiet som sett till att detta händer. Jag vill påpeka att det inte är nya skatter som gjort att priset stiger.

Agroetanol här i Norrköping gör sin sprit av säd som odlats på marker som inte lämpar sig för matproduktion, och av bröd som blivit för gammalt för att sälja, skriver Mia Sköld (MP).

Agroetanol här i Norrköping gör sin sprit av säd som odlats på marker som inte lämpar sig för matproduktion, och av bröd som blivit för gammalt för att sälja, skriver Mia Sköld (MP).

Foto: Forsby Jan

Debatt2021-10-13 19:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Miljöpartiet må vara orsak till mycket här i världen, men dit hör inte de rusande energipriserna.

Men…jag kan också se att vi här och nu har en riktig möjlighet att ställa om vårt energianvändande till ett förnybart system. När nu den fossila energin rusar i höjden borde vi verkligen kunna se till att den energi som är förnybar blir det billigaste och bästa alternativet.

HVO är en diesel som är gjord av olika typer av fetter. Det kan vara slaktavfall och det kan vara palmolja. Är den gjord av palmolja är den inte bättre för miljön än vanlig diesel, men man kan ju alltid hoppas att du som konsument tittar noga på vad du häller i tanken.

RME är en sorts diesel gjord av raps från svenska gårdar. Inhemskt, närproducerat bränsle som dock kräver att man byter lite filter och några slangar i sin bil. Inte en jättestor insats, men dock en insats, som inte behövs om man tankar sin dieselbil med HVO.

Etanol är en sprit som vi här i Norrköping nästan är världsmästare på att tillverka. Det går att köra alla bensinbilar på ren etanol, även om vi här i Sverige har valt att blanda in 15 procent bensin i spriten för att människor inte ska få för sig att dricka den, det finns säker annat man kan blanda den med. Agroetanol här i Norrköping gör sin sprit av säd som odlats på marker som inte lämpar sig för matproduktion, och av bröd som blivit för gammalt för att sälja. Det blir till etanol, till kraftfoder för våra djur och till kolsyra till våra kolsyremaskiner. Bara bra grejor och de finns här i Norrköping. Snacka om närproducerad energi.

Biogas görs av sopor och gödsel. Varje bonde med djur kan tillverka biogas. Vårt reningsverk tillverkar biogas, och våra pappersbruk också. Det är ett mycket bra sätt att ta hand om vårt avfall. Alla bilar med förbränningsmotor kan enkelt konverteras till gasbil. Det viktiga här är att man är noga med vilken sorts gas man använder. Naturgas från Ryssland är lika illa som vilket annat fossilt bränsle som helst.

Det går att göra el av i stort sett vilket av ovanstående drivmedel som helst. Vi har här i Sverige fantastiska förutsättningar för att producera el. Vi har solel, som visserligen kostar en del att installera, men som sedan producerar el i stort sett kostnadsfritt. Det finns vindel, som jag personligen tror kommer att vara en övergångslösning tills solelen helt tar över. Det finns idag stora vindkraftverk som producerar en himla massa el, men det finns också pyttesmå vindsnurror som vi lätt kan ha på alla våra tak. 

Vill man inte ha rotorbladens skuggningar kan man investera i en vertikalsnurra som är minst lika effektiv. Den dag jag får bestämma skulle inget hus få byggas utan sol- och vind-el och snart är vätgasen verkligen ett realistiskt alternativ. Tekniken tar jättesteg på de här områdena.

Vad som däremot inte är ett realistiskt alternativ är kärnkraft. Den dag vi på ett vettigt sätt kan ta hand om avfallet kanske, men det är en ändlig resurs. Vi borde verkligen inte bygga våra framtida energisystem på ändliga resurser.

Kom ihåg: Stenåldern tog inte slut för att det var slut på sten. Kärnkrafts- och fossileran kan ta slut utan att vi använder det sista grammet uran eller den sista teskeden olja.