Slopa karensavdraget för att stärka kvinnors ekonomi

Varje år den 8 mars firas den internationella kvinnodagen som en påminnelse om kvinnors ekonomiska, politiska och sociala framsteg i världen.

Det är på tiden att riksdagen ser över hur hårt karensavdraget slår mot de som inte kan arbeta hemifrån och sedan tar bort karensavdraget, menar debattörerna.

Det är på tiden att riksdagen ser över hur hårt karensavdraget slår mot de som inte kan arbeta hemifrån och sedan tar bort karensavdraget, menar debattörerna.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Debatt2022-03-07 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

År 1910 levde en kvinna som hette Clara Zetkien. Det var hon som tog första initiativet till den internationella kvinnodagen, som då gick under parollen ”rösträtt för kvinnor ska ena vår styrka i kampen för socialism”. 1945 drevs ett internationellt avtal fram som slog fast jämställdhet mellan kvinnor och män som en grundläggande mänsklig rättighet.

Det vi ställer oss frågande till är: har kvinnors ekonomi förbättrats den senaste tiden? Inte enligt vår uppfattning!

De senaste två åren under rådande pandemin är det övervägande kvinnor som stått i först i ledet i kampen mot Covid-19. Inte minst inom skola, vård och omsorg där kvinnor är överrepresenterade. Under pandemin har Folkhälsomyndigheten gett restriktioner om att stanna hemma vid symptom och de som kan ska ges möjlighet att arbeta hemifrån. Detta har slagit hårt mot Kommunals medlemmar inom de kvinnodominerade yrkena, såsom skola, vård och omsorg, som inte haft möjlighet att arbeta hemifrån.

Riksdagen beslutade under pandemin att ersättning ska utbetalas från Försäkringskassan när man blir sjuk, vilket var ett bra beslut. Nu kan vi se i vårt land och i övriga världen att pandemin börjat plana ut och vi alltmer återgå till ett normalare liv. Fler och fler av de som haft möjlighet att arbeta hemifrån börja återvända till sin ordinarie arbetsplats. Det ljusare ut. Vi kan börja leva ett mer socialt liv.

Under pandemin har vi lärt oss mycket, bland annat hur vi ställer om arbetet, hittat nya forum för att träffas och mötas. Men hur kommer det bli för de som arbetar inom skola, vård och omsorg? De som inte har haft möjlighet att arbeta hemifrån och fortfarande inte kommer att ha.

Förhoppningsvis blir arbetsmiljön bättre för oss alla. Men karensavdraget kommer att finnas kvar. Och återigen blir det de som arbetar inom kvinnodominerade yrken som förlorar ekonomiskt.

Nej det finns mycket kvar att arbeta på.

Ett av stegen är att riksdagen ser över hur hårt karensavdraget slår mot de som inte kan arbeta hemifrån och sedan tar bort karensavdraget.

När det är gjort, kan vi skriva under på att kvinnors ekonomi har gjort framsteg och verkligen fira den internationella kvinnodagen.