Detta med anledning av de semesterschema som införts inom omsorgen där sommaren delas in i tre perioder – juni, juli och augusti. Som medarbetare tilldelas du en semesterperiod, exempelvis period 1, året efter får du period 2 osv.
Förutom att det här är ett mycket stelbent system som inte hör hemma på en modern arbetsmarknad så får det också som konsekvens att medarbetare inte kan synka sina semestrar med sin familj eller övrigt nätverk. Dessutom tvingas alla de medarbetare som har tidig eller sen semester i juni respektive augusti ha halva sin semester när deras barn antingen fortfarande går i skolan eller är tillbaka i skolan.
Vi bor i Sverige, ett land som inte direkt översvämmas av ljus och härlig sommarvärme. Vi vet alla precis hur viktig sommarsemestern är för återhämtningen och hur viktigt det är att kunna spendera den tillsammans med sin familj. Från Vänsterpartiet uppmanade vi därför de styrande partierna att omedelbart överge modellen med tre semesterperioder när vi debatterade frågan i fullmäktige. På detta svarade ansvarig politiker: ”Jag tycker det är bra att ha tre semesterperioder, då kan vi säkerställa fyra veckors sammanhängande semester och det tror jag många uppskattar” (Kommunfullmäktigedebatt okt-21). Men fyra veckors sammanhängande semester är inget privilegium, det är ett lagkrav! Självklart ska kommunen kunna uppfylla det som lagen kräver utan speciallösningar.
Nyligen valde Finspångs kommun att överge planerna på att införa samma semesterschema som vi har i Söderköping efter stora protester från kommunens medarbetare. Detsamma borde naturligtvis också göras i Söderköping, men i Söderköping nås vi nu istället av beskedet att semesterschemat kommer rulla på, på samma sätt även i år.
Från Vänsterpartiet är vi allvarligt oroade över Söderköpings möjlighet att möta behovet av personal i den kommunala omsorgen. Ska kommunen kunna behålla befintlig personal och rekrytera nya medarbetare så måste villkoren förbättras. Börja med att skrota semesterschemat. Inte en sommar till på det här sättet, det räcker nu.