Skolan ska värnas i tuffare tider

Norrköping står väl rustat inför de prövningar som väntar, framhåller den styrande Kvartettens företrädare inför budgetdebatten i kommunfullmäktige på måndag.

 Alla skolor ska vara bra skolor, skriver debattörerna.

Alla skolor ska vara bra skolor, skriver debattörerna.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Debatt2019-10-18 15:33
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Sveriges kommuner står inför stora utmaningar inom de närmaste åren. Trycket på välfärden ökar när antalet barn och äldre ökar snabbare än de som befinner sig i yrkesverksam ålder. I växande kommuner som Norrköping tillkommer dessutom ett kraftigt behov av investeringar. 

Här krävs nya lokaler till skolor, vårdboenden och idrottshallar, men även en betydande utbyggnad av vägar, cykelvägar och annan grundläggande infrastruktur. Norrköping kommer att fortsätta växa och utvecklas även när ekonomin bromsar in. 

Norrköping står också väl rustat inför de prövningar som väntar. Under en längre tid har extra medel avsatts för investeringar och vikande konjunktur, vilket gör det möjligt för oss att nu tillfälligt öka kommunens lån. 

I slutändan innebär det lindrigare besparingar än i många andra jämförbara kommuner, och det gör det möjligt för oss att värna de områden som är viktigast för kommunens fortsatta utveckling. Det gäller i synnerhet förbättrade skolresultat, fler jobb i samverkan med näringslivet, ett stärkt klimatarbete och en ökad trygghet för de mest utsatta. 

Högst prioriterad är skolornas verksamhet. Vi vill ge Norrköpings skolor bästa möjliga förutsättningar, höja skolresultaten och ge kommunens barn och unga en bra start i livet. Alla skolor ska vara bra skolor, och de ska präglas av ordning, studiero och nolltolerans mot mobbning. I vår budget undantas utbildningsnämnden därför från de ökade krav på effektiviseringar som bland annat föreligger de tekniska nämnderna. 

Utbildningens roll är också central för näringslivets utveckling. De senaste åren har arbetslösheten i kommunen fallit mer än dubbelt så snabbt som i övriga riket, men fortfarande behövs fler jobb. 

För att kunna matcha arbetssökande med de jobb som skapas krävs också mer utbildning av arbetskraften. På det sättet säkrar vi kompetensförsörjningen för såväl nya som befintliga företag, samtidigt som vi ser till att den offentliga välfärden kan hantera sitt rekryteringsbehov.

Vi vill med denna budget också förstärka kommunens redan framgångsrika klimatarbete. Norrköping har unika förutsättningar att ta täten i den klimatomställning som både Sverige och världen befinner sig i. 

I nära samarbete med företag och offentliga institutioner vill vi dra nytta av deras kunskaper inom klimatforskning och teknisk utveckling och placera kommunen i miljöutvecklingens framkant. Vi kompletterar därför befintliga styrdokument med en färdplan för ett fossilfritt Norrköping till år 2030, så att kommunen kan ta nya, viktiga steg mot en hållbar framtid.

När kommunen ser över sina kostnader är det också viktigt att det sker på ett sätt som inte går ut över kommuninvånarnas grundläggande trygghet. Vård- och omsorgsnämnden ska därför fortsätta att utveckla sin verksamhet för de individer som är mest utsatta. 

Den planerade utbyggnaden av ett flertal nya LSS-boenden ska fortsätta för att avhjälpa den nu rådande platsbristen, och boendena ska placeras både i innerstaden och i omgivande orter. På så vis skapar vi en kommun som håller ihop, även i tuffare tider.

Lars Stjernkvist (S), Kikki Liljeblad (S), Olle Vikmång (S), Karin Jonsson (C), Reidar Svedahl (L), Eva-Britt Sjöberg (KD)