Skattesänkning inte möjlig efter åtta år med socialdemo

Lägg valrörelseretoriken åt sidan och ta tag i de problem som S-ledningen så länge blundat för, skriver de tre moderaterna Fredrik Sjöstrand, Marie Morell och Anna Nilsson.
Lägg valrörelseretoriken åt sidan och ta tag i de problem som S-ledningen så länge blundat för, skriver de tre moderaterna Fredrik Sjöstrand, Marie Morell och Anna Nilsson.

Att valåret är igång börjar märkas alltmer. Fler debatter, fler politiska utspel, men också en allt fulare retorik.

Debatt 23 februari 2022 20:30
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Vad vill Moderaterna skära ned på inom sjukvården?”  NT 20/2

Kaisa Karro (S) och Teresa Carvalho (S) bidrar tyvärr till det senare i debattinlägget ”Vad vill Moderaterna skära ned på inom sjukvården?” Ett klassiskt exempel på hur man försöker vilseleda väljarna genom att skapa en egen sanning. 

 

Men vi reder gärna ut vad som gäller i skattefrågan, så att alla vet det – även Karro och Carvalho, som verkar ha läst vår budget aningen bristfälligt. 

I Moderaternas budget föreslås ingen skattesänkning. Det är helt enkelt inte möjligt efter snart åtta år av socialdemokratisk vanvård av den östgötska sjukvården. Under dessa år, långt innan pandemin, har S-styret låtit vårdköerna öka dramatiskt. 

 

Däremot står vi för att skatten på sikt – notera: på sikt – ska sänkas för östgötarna. Vi har stor respekt för att mer pengar i plånboken varje månad kan göra stor skillnad för många. Det är inget vi fnyser åt.

 

Vi finner det faktiskt anmärkningsvärt att regionstyrelsens ordförande Kaisa Karro (S) ägnar sin tid åt att göra sina egna tolkningar av vår budget, istället för att ta tag i sjukvårdens problem som hon är högst ansvarig för i vår region. Senast nu i helgen har vi kunnat läsa en stor artikelserie om situationen på Vrinnevisjukhuset. Det är extremt tunga vittnesmål från vårdens medarbetare, med hård kritik riktad mot regionen och där oro lyfts över att patientsäkerheten är hotad. 

 

Det är på allvar nu, Kaisa Karro. Lägg valrörelseretoriken åt sidan och ta tag i de problem som S-ledningen så länge blundat för. Visst kan Socialdemokraterna fortsätta att ha som huvudbry att Moderaterna på sikt vill att östgötarna ska få behålla mer pengar i den egna plånboken. Men sjukvården är inte betjänt av en sådan ledning. Den östgötska sjukvården förtjänar en ledning som tar dagens problem och morgondagens utmaningar på största allvar. Med konkreta förslag på åtgärder hur vården kan bli bättre och hur vårdköerna kan kortas. 

 

Socialdemokraternas paradgren är att tro att höjd skatt löser alla problem, men verkligheten ser ju inte ut så. Region Östergötland kunde förvisso göra ett stort ekonomiskt överskott 2021. Men det är nog få medarbetare som känner att deras arbetssituation blivit bättre av det. Det är snarare ett hån mot de som sliter i vården. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa