Se upp för slukhål i Valdemarsvik

Den här artikeln uppfattas säkert av en del ha ett ganska trist budskap. Skillnaden mellan vad man vill göra och vad som är realistiskt att göra.

Vad orkar en kommun med 7 737 invånare med rent ekonomiskt, frågar Per Hollertz (M), oppositionsråd i Valdemarsvik.

Vad orkar en kommun med 7 737 invånare med rent ekonomiskt, frågar Per Hollertz (M), oppositionsråd i Valdemarsvik.

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2021-03-15 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Valdemarsvik har tyvärr en krympande befolkning och måste jobba för att vända den utvecklingen. Detta förutsätter också att kommunen gör vissa investeringar. 

Problemet är att Valdemarsviks kommun nu står inför ett växande berg av olika satsningar och investeringar. Vissa måste göras för att verkligheten gör sig påmind andra kan i högre grad påverkas av den politiska viljan.

Om kommunen genomför alla planerade satsningar så uppgår dessa till cirka 500 miljoner kronor som på det ena eller andra sättet ska finansieras av kommunen och dess invånare. Det blir en ganska hög summa som ska finansieras genom ökad upplåning, ökande ränteutgifter och genom ökande hyreskostnader.

Vad är nivån som en kommun med 7 737 invånare ekonomiskt orkar med?

Det är något som måste diskuteras. Det fungerar inte att driva igenom ett projekt i taget oberoende av andra.

Det finns ett begrepp som heter undanträngningseffekt, när kapitalkostnaderna blir så stora att de i allt högre grad inkräktar på resurserna för driften. Man har väldigt fina lokaler men man har inte riktigt råd med personalen som ska jobba där. 

Vad är det då för investeringar som bör diskuteras?

Här är ett axplock av de största där man allvarligt måste överväga kostnadsnivå, tidpunkt och i vissa fall om det ska göras.

Vammarhöjdens renovering och tillbyggnad samt Ringgårdens renovering och kopplat till dessa framtiden för de mindre boendena i Gryt och Gusum.

Badhuset i Gusum, Fifallaåns kulvert under Valdemarsvik, Kajer i Fyrudden och Valdemarsvik, Folkets Hus i Valdemarsvik, Garvarhuset. Listan kan göras längre men det ger en bild av utmaningarna framåt.

Det slukhål som för ett par dagar sedan öppnade sig framför kommunhuset Strömsvik kan ses som en varning för vad de kommande investeringarna kan kräva. Det gäller att tänka till så det inte också uppstår ett slukhål för kommuninvånarnas skattepengar. 

Från oppositionen är vi beredda att diskutera öppet och seriöst hur vi löser detta. Att det sker transparent är viktigt inte minst för våra kommuninvånare. Det här är inget som den styrande minoriteten Socialdemokraterna och Centern kan lösa i några egna slutna gruppmöten.

Situationen kan beskrivas av ett talesätt som ibland används inför julafton: Det är mycket man kan önska sig men det är inte allt man kan få.