Se till att bilarna tankas med rätt bränsle

Rätt drivmedel i kommunens bilar.

Mia Sköld (MP) anser att kommunen borde se över varför kommunbilarna inte tankas med biobränsle.

Mia Sköld (MP) anser att kommunen borde se över varför kommunbilarna inte tankas med biobränsle.

Foto: Jimmy Larsson

Debatt2021-08-12 20:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 31/7 skrev Folkbladet om att Norrköpings kommun inte tankar rätt.

De skrev att mängden fossilt bränsle i kommunala bilar ökar, inte minskar, som är det mål kommunen har haft i flera år. Jag vet. Jag har år efter år påtalat detta i kommunfullmäktige när siffrorna blivit offentliga. Jag menar, hur svårt kan det vara? On man säger att bilen ska tankas med etanol, ska man väl tanka med etanol?

Jag jobbar i kommunen och åker ibland i dessa kommunala bilar. De har tydliga dekaler vid tankluckan där det står att denna bil ska tankas med etanol, eller med annat biobränsle, typ HVO eller biogas. Hur kan det komma sig att bilarna ändå tankas med bensin eller fossil diesel?

Man skyller på att det inte finns den typen av miljövänligt bränsle på alla mackar som är upphandlade av kommunen. 

Hur är det möjligt? Finns det alltså mack-kedjor som inte erbjuder sina kunder ett miljövänligt alternativ på alla sina tankstationer? Och hur har i så fall kommunens upphandling gått till?

Om Norrköpings kommun verkligen menar allvar med att man vill vara en kommun med en miljöprofil i topp bland landets kommuner behöver man uppenbarligen se över vilka drivmedelsleverantörer man upphandlar. Det ska inte vara möjligt för en undersköterska i hemtjänsten i Åby att tanka fel. 

Det måste vara lätt att göra rätt.

Om kommunledningen menar allvar med att kommunens bilar framförs på fossilfritt bränsle behöver man ge sina anställda möjligheten att göra det. Se till att inte upphandla drivmedelsleverantörer som inte kan garantera att det i alla lägen går att tanka bilen med ett fossilfritt alternativ. 

Dessutom är den drivmedelsleverantör som inte har förstått att de måste tillhandahålla fossilfria alternativ vid varje tankställe snart helt passé. Dagens unga kommer inte förstå varför de inte kan tanka fossilfritt överallt och de kommer att bojkotta ställen där man inte kan det. De leverantörerna kommer inte att finnas kvar.

Så, Norrköpings kommun. Se över era upphandlingar och hjälp er personal att göra rätt. 

Det ska vara lätt att göra rätt.