Måste kunna kontrollera vart våra skattepengar går

I Sverige rinner det - enligt beräkningar - varje år ut en bra bit över 20 miljarder skattekronor till kriminella som bland annat ägnar sig åt välfärdsbrott.

Vi måste få en ny lagstiftning som tillåter oss att kontrollera vart våra skattepengar går, skriver tre sverigedemokrater i en debattartikel.

Vi måste få en ny lagstiftning som tillåter oss att kontrollera vart våra skattepengar går, skriver tre sverigedemokrater i en debattartikel.

Foto: Eva Jensen

Debatt2023-06-17 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De lurar socialförsäkringssystemet, som på senare år har blivit alltmer belastat. I stället för att stöd betalas ut till de verkligt behövande, hamnar det i helt fel fickor. Det är pengar vi hade kunnat lägga på våra skolor, på vården, på våra muséer, på ungdomars hälsa och fritid. Nu hamnar de i stället alltså hos kriminella.

Enligt de beräkningar som finns, går uppåt 20 miljarder per år bara av statliga skattemedel till helt fel mottagare. Det rör sig till exempel om pengar från Försäkringskassan, Centrala Studiestödsnämnden, Arbetsförmedlingen, Migrationsverket och Pensionsmyndigheten. Detta rapporterade SVT om redan 2019. Då låg det på regeringens bord. Vad hände?

Sveriges Kommuner och Regioner rapporterar därutöver att 3,9 miljarder skattekronor avsedda för vård- och omsorgsförvaltningen (exempelvis hemtjänst och personlig assistans) försvinner i fel fickor. Fusk kring ekonomiskt bistånd samt fusk med bidrag till föreningslivet är dock inte inräknat. Det handlar alltså högst sannolikt om betydligt mer.

Vi Sverigedemokrater har länge riktat in oss på problemen och fortsätter förstås med det när vi nu ingår i styret. Vi kommer inte att ge oss. Vi måste jobba vidare och se till att lagen ändras så att vi kan förhindra att våra skattemedel missbrukas av kriminella. 

Problemet är omfattande i alla Sveriges kommuner och Norrköping tog därför täten och försökte beivra fusket - men gjorde det litet för effektivt. Metoderna anmäldes av Vänsterpartiet i kommunen. Nu har Justitieombudsmannen kritiserat kommunen. JO riktar ”allvarlig kritik” mot Norrköpings kommun. JO:s ”dom” (rekommendation) kom nyligen. JO skriver att man förvisso är medveten om de problem som Sveriges kommuner har med välfärdsbrottslighet, men konstaterar ändå att Norrköping har gjort fel. Ett korrekt juridiskt utlåtande som vi naturligtvis måste förhålla oss till och respektera.

Samtidigt blöder Sveriges kommuner. Norrköping bidrar med en stor del av de många miljarder som för riket totalt sett hamnar hos bidragsbedragare. Frågan om att förhindra att bidrag hamnar i fel händer finns också i Tidöavtalet - och det brådskar!

I Norrköping vänder vi nu på varenda krona för att få ekonomin och budgeten att gå ihop. Ändå blir det minus i år. I stället för att höja skatten på vänstermanér sparar vi och gnetar. Och de många miljoner av Norrköpingsbornas skattepengar som hamnar på kriminellas konton hade i stället kunnat användas till våra skolor, våra äldre, till våra muséer eller till att anställa ännu fler ambulerande ordningsvakter. Till glädje och gagn för Norrköpings hederliga invånare.

Ja, JO:s utlåtande ställer till det för oss. Nu är vi - och alla andra kommuner - fortsatt bakbundna. Vi måste alltså få en ny lagstiftning som tillåter oss att kontrollera vart våra skattepengar går. Eller så måste polisen få riktade resurser att ta tag i problemen. För egentligen gjorde ju kommunen polisens jobb - och fick kritik från JO. Som tidigare har kritiserat polisen för att inte ta itu med välfärdsbrotten…

Och Vänsterpartiet i Norrköping har fräckheten att kräva att Norrköpings kommun skall be om ursäkt för övertrampet! Är det några som skall få en ursäkt, är det alla Sveriges skattebetalare, vars miljarder har betalats ut till bedragare. Kriminella som nu kan fortsätta sin verksamhet. Tills vi har ändrat lagen.