Sätt stopp för kriminaliteten i arbetslivet

Det ska vara ordning och reda på arbetsmarknaden. Samhällets syn på oseriösa aktörer som utnyttjar människor och snedvrider konkurrensen måste vara kompromisslös.

Dålig arbetsmiljö får aldrig vara ett konkurrensmedel, skriver Ulrika Jeansson och Jonny Persson.

Dålig arbetsmiljö får aldrig vara ett konkurrensmedel, skriver Ulrika Jeansson och Jonny Persson.

Foto: Helena Landstedt/TT

Debatt2021-10-27 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inte en krona ska gå till fusk, utnyttjande av arbetskraft eller brottslighet. 

Du som jobbar i Sverige har rätt till en trygg och säker arbetsmiljö. Dålig arbetsmiljö får aldrig vara ett konkurrensmedel. Företag som medvetet bryter mot lagar och regler för att få konkurrensfördelar skapar en osund konkurrens. Arbetslivskriminaliteten har ökat under pandemin när fler människor och företag hamnat i en utsatt position.

I budgetpropositionen för nästa år föreslår den socialdemokratiskt ledda regeringen ytterligare resurser till kampen mot arbetslivskriminaliteten. Satsningar på att skapa trygghet på arbetsmarknaden och för att pressa tillbaka brottsligheten. 

Det handlar bland annat om: 

En satsning på Arbetsmiljöverket för att stärka samverkan med andra myndigheter och för att genomföra fler inspektioner på arbetsplatser.

En satsning på Arbetsförmedlingens kontrollarbete för att förhindra och förebygga oseriösa aktörer inom offentligt finansierad verksamhet.

Regeringen växlar också upp arbetet för att stödja aktörer som arbetar mot arbetslivskriminalitet och för att öka kunskapen om omfattningen av den här typen av brottslighet. 

Arbetslivskriminalitet leder till negativa konsekvenser för arbetstagarna, företagen och Sverige. De som fuskar och bryter mot regler gör det ofta i flera olika system, därför kräver arbetet mot arbetslivskriminalitet att alla myndigheter arbetar tillsammans.