Satsningen på Östra Promenaden är bra - mera behövs

Naturskyddsföreningen hävdar alltid naturens vikt. Vi vill dela vår syn på föryngringen och ombyggnationen av Östra Promenaden. Pengar är avsatta för det men budgeten får inte minska för grönstruktur och cykelbanor.

Naturskyddsföreningen i Norrköping
är positiv till projektet i Östra promenaden och vill se mera satsningar på grönt och cykel.

Naturskyddsföreningen i Norrköping är positiv till projektet i Östra promenaden och vill se mera satsningar på grönt och cykel.

Foto: Norrköpings kommun

Debatt2021-02-12 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vi vill se ett hållbart klimatsmart grönt samhälle. Det är givetvis en drastisk åtgärd att ta bort lindarna i Östra Promenaden. Under en tid kommer det att se väldigt tomt ut. 

Men relativt stora nya lindar kommer ge nytt liv och grönska i det föryngrade gaturummet. De nya lindarna har väntat på plantskolan i Svärtinge. De måste tas nu, annars blir de för stora. Nuvarande träd mår dåligt av röta, kapade rötter i samband med många grävningar och av salt, föroreningar och trafik. 

De äldsta träden planterades i Östra Promenaden år 1881. 162 träd ska tas bort och ersättas med 190 stycken nya åtta meter höga lindar. Att ta ett träd då och då är inget bra alternativ och gör att de nya trädens etablering skulle försämras. 

I projektet ingår också att lägga om ledningar på bra avstånd från trädens rötter. Vi får nya rymliga och säkrare ytor för gång- cykel- och kollektivtrafik som separeras från bilarna. 

Tryggare överfarter för gång- och cykeltrafiken och bättre hållplatser ligger också i projektet. Nya möbler och planteringar ska förbättra områdets grönstruktur och trivsel. 

Vi känner oss trygga med att såväl kommunekologen, länsstyrelsens experter och vår landskapsarkitekt har varit med i planeringen och kommer att övervaka arbetet. 

Kompensationsåtgärder kommer att ske i form av att gamla stockar som ska läggas ut på olika platser. Vidare ska mulmholkar och ekoxekomposter anläggas. Allt för att gynna den biologiska mångfalden. 

De nya träden ska få rikliga växtbäddar och måste få omvårdnad och skötsel så de etablerar sig. 

Norrköping måste omgående satsa på bättre och säkrare välskötta cykelbanor. Nu ligger Norrköping sämst till av stora och medelstora städer vad gäller meter cykelbana per invånare. 

Det och ökad grönstruktur, är politiska huvuduppdrag enligt översiktsplanen för staden. Även att verka för tätare mer effektiv kollektivtrafik. 

Fler ska kunna välja bort bilen som tar plats och är dyr för både den enskilde och för samhället. Vi ska tillsammans jobba för ett hållbart, klimatsmart och grönare samhälle. 

Vi och naturen ska överleva.