Miljöpartiet de gröna i Norrköping lyfter frågan till diskussion med en interpellation i kommunfullmäktige måndagen 27 februari.
Våren knackar försiktigt på våra dörrar. Den är inte riktigt här än, men påminner oss om att den snart står där och lockar med värmande solsken, fågelkvitter och dofter som doftar så där som bara våren gör. Friskt och levande. Vi längtar ut.
Men hur frisk och ren är luften i Norrköping idag? Luftkvaliteten i Norrköping är, liksom i andra städer, periodvis farlig för vår hälsa. Efter ett par decenniers arbete på förbättrad luftkvalitet har vi kommit ner till mer hanterbara, om än fortsatt bekymmersamma, nivåer i Norrköpings innerstad.
Dessa framsteg är idag hotade. Det är två faktorer som väcker ny oro:
1) En än mer tätbebyggd innerstad än tidigare och
2) Högerstyrets uttalade mål att öka utrymmet för bilar i innerstan.
Luftföroreningar ökar risken för våra stora folkhälsosjukdomar såsom demens, stroke, hjärtinfarkt och lungsjukdomar. Biltrafik har en stor påverkan på luften vi andas genom förorenande partiklar och kväve.
Är det möjligt att säkerställa hälsosam luftkvalitet och samtidig ökning av biltrafik i innerstaden? Vi i Miljöpartiet ser inte att ökad bilism och en hälsofrämjande stadsplanering går ihop. För att stärka hälsan ligger lösningen i att ge mer plats för människan. Mer plats för grönska och umgänge. Genom att begränsa biltrafiken, bygga ut gång- och cykelvägar och plantera fler träd och annan grönska på de hårdast trafikerade gatorna, skulle vi inte bara få en vackrare stadsbild utan även en stor positiv påverkan på vår hälsa.
Så klart att vi ska kunna transportera oss i vår stad. Att ta sig från punkt A till punkt B utan krångel är något som underlättar vardagen för alla. Men fler bilar är inte lösningen i den ekvationen. I en stad med fler och bättre cykelvägar, gångbanor och spårvagnslinjer rör vi oss lättare som människor.
Alla vet vi att det är bra för hälsan när vi rör på oss, andas friskare luft och omges av mer grönska. På vägen minskar vi behovet av att använda bilen. I en undersökning som genomfördes i samband med EU-projektet ”Fossilfritt 2030 - Rena resan” framkommer att 7 av 10 Norrköpingsbor önskar att mer plats ges till just detta. Inte till biltrafik.
Vi i Miljöpartiet vill visa att det finns en annan, möjlig framtid för Norrköping. I stället för en trafikfarlig, avgasluktande asfaltsöken där alla sitter i varsin bil för att andas AC-luft ser vi en annan möjlighet.
Att skapa politik som faktiskt främjar vår hälsa och välmående är viktigt, varför vi i Miljöpartiet de gröna i Norrköping lyfter frågan. Vi längtar till en grönskande stad där vi lätt kan ta oss var vi vill, där resan kan vara en del av målet.
När våren knackar på, står vi i dörröppningen och kan knappt vänta tills att vi kan njuta av långa promenader och soliga stunder på en bänk i solen. Med ren, frisk, levande luft i våra näsborrar, som doftar som våren ska.