Så kan Finspångs centrum bli mer livfullt

Förutsättningarna för mer handel och service i centrum kan påverkas på sikt, skriver Socialdemokraterna i Finspång.

Socialdemokraterna presenterar sina visioner för Finspångs centrum.

Socialdemokraterna presenterar sina visioner för Finspångs centrum.

Foto: Ida Larsson

Debatt2019-10-26 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Socialdemokraterna i Finspång har under hösten diskuterat centrumutveckling. I denna artikel vill vi förmedla resultatet av arbetet, dvs medlemmarnas syn på hur vi vill att vårt centrum i Finspång ska se ut i framtiden. Vi har valt att definiera centrum som ett område som sträcker sig från trafikljusen vid Örebrokorset, rondellen vid Lugnet, Siemensrondellen, runt slottet, runt gamla sjukhusområdet, inkluderar gamla Folkets park och tillbaka till Örebrokorset igen. 

Vi skulle förstås vilja se mer handel och service i centrum, men inser att kommunen inte har direkt rådighet över affärsverksamheten. Vi kan dock påverka förutsättningarna på sikt. 

För att vi ska få ett mer livfullt centrum med mer handel och tjänsteföretag och mötesplatser tror vi att vi behöver öka förtätningen av människor som är i rörelse för att skapa större underlag för efterfrågan. Det vi kan bidra med där är till exempel att verka för att det byggs fler bostäder i centrum. 

Exempel på områden där vi skulle vilja se nya bostäder är Gamla Lasarettsområdet, Stationsområdet och Gamla Folketsparksområdet. Vi vill se områden med blandad upplåtelseform. Det behövs bostadsrätter i attraktiva lägen som gör att äldre väljer att flytta från villan till ett mindre boende istället för att bo kvar av ekonomiska skäl.  Då skapas flyttkedjor, som i sin tur öppnar för unga familjer att köpa hus i Finspång. 

Vi vill att man ska kunna åka kollektivt till nya Vårdcentrum och får då samtidigt en busshållplats närmare centrum. Förslaget är att bussen ska åka Kalkugnsvägen till Bergslagsvägen och sen mot vårdcentrum. Sträckan från Vallonplatsen till Kulturhuset ska vara öppen för dubbelriktad trafik men ska vara ett lågfartsområde.

Det ska vara lätt att ta sig nära centrum och parkera, men man måste inte kunna köra bil överallt genom centrum. Gatan utanför Joans bör vara stängd och även sträckan från Joans upp till gamla Östgötabanken kan vara avstängd för trafik. Parkering behöver vara gratis i centrum för att gynna centrumhandeln. De lägre planen i parkeringshuset vid hotellet bör tillgängliggöras för parkering för besökande till centrum, och boendeparkering på de lägre planen och kan ev byggas på vid behov. 

Vi behöver också skapa fler attraktiva offentliga miljöer där folk kan mötas i centrum. Vi vill bland annat se en scen i Bruksparken som kan användas för konserter och uppträdande, vid examen och övriga evenemang.  Vi ser också gärna en promenadbro där ”gamla bron” över Skuten fanns, till parken med Auroratemplet, men eftersom Siemens äger den marken behöver man komma överens med dem för att detta ska vara möjligt. 

Lek och aktivitetsytan på torget bör flytta upp till Förvaltningstorget så att man skapar mer aktivitet och möten mellan människor runt biblioteket. Torget vill vi ska vara en större öppen yta som är tillgänglig för olika typer av evenemang. Delar av denna yta kan dagtid användas som korttidsparkering.

Vad gäller Skuten bör man titta vidare på möjligheterna att sanera eller på annat sätt trots allt tillgängliggöra Skutens västra strand vid stationsområdet för utveckling. Här vill vi se promenadstråk, fik / glasskiosk, småbåtsbrygga och uppställningsplatser för husbilar. 

Socialdemokraterna i Finspång genom
Mats Annerfeldt, Britt-Marie Jahrl, Lars Thulin, Bo-Göran Allard