Mindre roligt är att det tyvärr råder trolltider även i Regeringskansliet där det verkar ha gått troll i besluten om arbetskraftsinvandring.
Har du inte sett de tidigare avsnitten? Här kommer en snabbrepris. Den första november införde regeringen ett lönekrav för arbetskraftsinvandring vilket innebär att den som kommer från ett land utanför EU för att arbeta i Sverige måste ha en lön på minst 27 360 kr.
Det innebär att cirka 15 000 personer som är i Sverige och arbetar inte kommer kunna fortsätta sitt arbete om inte arbetsgivaren höjer lönen. Förslaget slår hårt både mot de företag som är i behov av arbetskraft de inte hittar i Sverige men även mot olika län.
I Östergötland finns 256 jobb som utförs av arbetskraftsinvandrare som ligger under lönegolvet. Lönekravet slår även mot vissa branscher där bärplockare/plantörer, köksbiträden, kockar/kallskänkor och städare drabbas särskilt hårt.
Regeringens beslut om lönekrav för arbetskraftsinvandring är direkt skadligt för svensk tillväxt:
- Löner är olika i olika branscher vilket gör att regeringens lönekrav slår hårt mot vissa branscher och företag. Det går inte att jämföra en ingenjör med en kock. Ett mer rimligt och rättvist förslag vore att sätta ett lönekrav per bransch.
- Regeringen argumenterar för att de vill prioritera kvalificerad eller högkvalificerad arbetskraft, men kopplar enbart detta till lön. Företagarna menar att det finns många specialiserade yrken, inte minst hantverksyrken, som är högkvalificerade men där lönen inte alltid ligger över 27 000 kr.
- Lönekravet blir pest eller kolera för arbetsgivaren. Antingen får lönen höjas för den enskilde alternativt så får anställningen avslutas.
Tyvärr slutar inte regeringens trollambitioner här. Snart kommer en utredning, på uppdrag av regeringen, att lägga fram förslag om att höja lönekraven till en nivå som motsvarar medianlön (34 200 kr). Då går vi miste om ännu fler arbetstillfällen, kompetens och skatteintäkter.
Julkalendern Trolltider är älskad för sina färgstarka karaktärer. Med sina olika personligheter, styrkor och svagheter kan både den elaka häxan Mara, den snälla fen Dorabella, barnslige Kotte och snälle Love bidra med något när Bergatrollet hotar gemenskapen. Alla behövs. Så är det även i verkligheten.