S kör över demokratin i Valdemarsvik

I Valdemarsvik har demokratins spelregler satts ur spel av Socialdemokraterna. Ja, det är faktiskt denna förening som nu får ta kritiken fullt ut.

Vi inom Vänsterpartiet motsätter oss inte en försäljning av Ishallen – om vi finner detta som samhällsekonomiskt väl avvägt, skriver Jonas Andersson (V).

Vi inom Vänsterpartiet motsätter oss inte en försäljning av Ishallen – om vi finner detta som samhällsekonomiskt väl avvägt, skriver Jonas Andersson (V).

Foto: Patrik Selsfors

Debatt2021-07-01 16:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På måndagens fullmäktige den 28:e juni yrkade merparten av de politiska partierna på återremiss för ärendet om försäljning av den kommunala ishallen. Det var endast Socialdemokraterna, Centerpartiet och Nybyggarna som ville driva genom en försäljning på mycket bristande underlag.

Vi inom Vänsterpartiet motsätter oss inte en försäljning av Ishallen – om vi finner detta som samhällsekonomiskt väl avvägt. Vi kunde inte ta ställning varken för att behålla ishallen eller att sälja den på det underlag som den kommunala förvaltningen arbetat fram. Om vi tar ställning för något, ska vi kunna tala om för våra medlemmar, väljare och övriga medborgare hur och varför vi tog ställning i frågan.

 Med rådande underlag går det inte att jämföra försäljningsalternativ med fortsatt kommunal ägande och drift. Vid ett sådant läge yrkar man på återremiss, för att kommunstyrelsen och förvaltningen ska kunna komplettera underlaget, så att alla politiska partier ska få ett underlag som man utifrån olika värdegrunder kan välja ståndpunkt. Detta är en demokratisk väg att gå, enligt kommunallagen, även för en minoritet. Den möjligheten och rättigheten tog vi tillsammans med de borgerliga partierna i måndags.

Men i vanlig ordning, när Socialdemokraterna i Valdemarsvik bestämt sig för att hastigt driva genom en principfråga, så (ursäkta uttrycket) skiter man fullständigt i den demokratiska processen. Det är inte första gången, det finns flera liknande exempel lokalt, tyvärr även med vårt deltagande, som har haft besk eftersmak. Vi har pudlat inför de kommunala revisorerna, som har haft mycket skarp kritik av tidigare liknande beslutsgångar, vi som andra inom oppositionen kräver nu respekt för demokratiska beslut utifrån väl genomarbetade underlag.

Nu måndagen den 5:e juli, en vecka efter förra fullmäktige kallas vi till extra kommunstyrelse samt kommunfullmäktige, underlaget kommer vara detsamma det vill säga mycket bristande.

Det här är totalt respektlöst och nonchalant av Socialdemokraterna i Valdemarsvik! Man får hoppas att Centerpartiet och Nybyggarna tänker efter extra noga, speciellt Centerpartiet som kritiserade dåvarande majoriteten mycket hårt när de blev utsatta av socialdemokraternas beslutsprestige.