S förringar borgerliga partiers stöd till pensionärer

"I den fortsatta debatten inför valet hoppas jag att vi får en sanningsenlig debatt utan att kasta felaktiga slutsatser om partier till väljarna", skriver debattören.
"I den fortsatta debatten inför valet hoppas jag att vi får en sanningsenlig debatt utan att kasta felaktiga slutsatser om partier till väljarna", skriver debattören.

När man läser en debattartikel som skrivits av riksdagsledamöter förväntar man sig en debatt, inte en smutskastning av andra partier.

Debatt 18 juli 2022 12:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Trots motstånd - nu höjs pensionerna!" NT 14/7

 

I det här fallet gäller det garantipensionen på 1000 kronor. Att många pensionärer i Sverige har en låg pension, som behöver höjas, råder inga motsättningar om över partigränserna, som Socialdemokraterna (S) vill göra gällande. Inte heller att stärka garantipensionen. De 14000 pensionärerna i Norrköping som anges få en höjning kan dock inte förvänta sig 1000 kronor, kanske inte ens en välbehövlig förstärkning, eftersom detta prövas för varje individ. Alltså från 0-1000 kronor.

 

Moderaterna (M) står bakom höjningen av grundskyddet som genomförs under hösten 2022, även om de ville se en större tyngdpunkt på de allra sämst ställda pensionärerna. Det hade behövts med tanke på att priserna på mat, drivmedel, el etcetera stiger, ofta till följd av politiska beslut.

Garantipension är en grundtrygghet för den som, haft låg eller ingen arbetsinkomst och är skattefri.

 

För att få full garantipension krävs att man bott 40 år i Sverige med vissa undantag för asylinvandrare. För den som vill veta mera läs partiernas och Pensionsmyndighetens hemsidor. M har det senaste decenniet sänkt skatten på pension med över 25 miljarder kronor och för 2023 räknas med ytterligare 6 miljarder kronor. Samtidigt kan man tycka att hela pensionssystemet kan göras mera rättvist. Det som skiljer S och M:s olika förslag är, som jag kan se, att M vill värna alla pensionärer medan S väljer bidrag till en utvald pensionärsgrupp. M talar om respektavstånd till de som arbetat och strävat hela sitt liv och som får klara sin fortsatta försörjning som pensionär utan bidrag. Det måste finnas ett avstånd som lockar till egen försörjning i första hand utan försörjningsbidrag.

 

Min fundering blir slutligen vad syftar S artikel till? Är det ett valinslag för att fånga pensionärerna eller felaktigt förringa de borgerliga partiernas stöd till pensionärerna? Eller är det en vink till Vänsterpartiet för att få deras stöd i valet? 

 

I den fortsatta debatten inför valet hoppas jag att vi får en sanningsenlig debatt utan att kasta felaktiga slutsatser om partier till väljarna.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa