Riksbankens skandalösa missbedömning

Myndighetens skandalösa missbedömningar under lång tid har inneburit dagens risk för nu och kommande skräckräntor.

STOCKHOLM 2019-12-20
Myndigheten Riksbankens ansvar för denna utveckling har knappt diskuterats. Nu måste Riksrevisionen granska Riksbankens urusla sätt att sköta penningpolitiken, skriver Per Wallberg. Arkivbild riksbankschef Stefan Ingves på sitt kontor.

STOCKHOLM 2019-12-20 Myndigheten Riksbankens ansvar för denna utveckling har knappt diskuterats. Nu måste Riksrevisionen granska Riksbankens urusla sätt att sköta penningpolitiken, skriver Per Wallberg. Arkivbild riksbankschef Stefan Ingves på sitt kontor.

Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT

Debatt2022-09-21 13:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Inflationen, bostadsbubblor, överbelåning och snabbt växande ekonomiska klyftor etcetera är resultatet av Riksbankens oförmåga och felaktiga prognoser. Svenska folket kommer att få betala dyrt för detta fiasko. Alla och givetvis även de som inte bidragit till eller utnyttjat Riksbankens oförmåga drabbas.


Räntan har varit alldeles för låg under mycket lång tid. Till förmån för billiga lån, näst intill gratis, och nackdel för sparande med nollräntor eller till och med minusräntor.
Myndigheten Riksbankens ansvar för denna utveckling har knappt diskuterats. Nu måste Riksrevisionen granska Riksbankens urusla sätt att sköta penningpolitiken. Inte nog med detta måste även riksdagen och den nya regeringen som nu får ta över ingripa när Riksbanken gjort bort sig så fullständigt.


Det finns ekonomer som anser att en regel för styrräntans (tidigare reproräntans) storlek skall vara 1,5 faktor inflationen. Detta skulle innebära en helt obegriplig styrränta på 15 procent vilket vi hade i slutet av 1991. Räntan hette då marginalränta.
Vad en sådan situation skulle innebära idag borde få alla att rysa.


I detta perspektiv måste den räntehöjning som skett i veckan med 100 så kallade punkter (1 procent) till 1.75 procent ses som skrattretande för att åstadkomma några egentliga förändringar av inflationen etcetera. 


Vem bär då ansvaret för denna situation? Svaret måste bli Riksbanken, den avgående regeringen och på ett hörn även storbankerna.
Vi medborgare får betala mycket dyrt!