Rika betalar mindre i skatt än vanliga pensionärer

Varför ska lön och pension beskattas men inte stora förmögenheter och fastigheter?

Debatt 5 september 2022 14:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Under åren 2020 och 2021 slog Stockholmsbörsen rekord och värdet på fastigheter och många bolag framförallt på IT sidan steg i höjden. Samma tid ökade antalet miljardärer med över tio i månaden i vårt kära land. 

 

Sedan slutet av 1990 talet har vi i Sverige avskaffat skatter på förmögenhet, arv, gåvor och fastigheter. VI vanliga villaägare betalar idag en fastighetsavgift som är i stort sett lika för alla villaägare. Värnskatten röstades bort under den gångna valperioden av det partier som värnar de stora miljardärerna. 

 

Sverige är det land i västvärlden som har minskat beskattningen av förmögenhet och tillgångar så att detta har lett till en ojämlikhet som skenar och skadar tillväxten i landet.

Idag betalar rika människor mindre i skatt än vanliga löntagare och pensionärer. 

Skattesystemet är konstruerat så snedvridet att en direktör/bolagsordförande endast betalat 15 procent i skatt jämfört med en löntagare med en lön på 24 000 kronor i månaden som har en skatt på 21 procent.

 

I dessa valtider kan man ställa sig frågan: Varför ska lön och pension beskattas men inte stora förmögenheter och fastigheter som till stor del har skapats på börsen? 

Man kan fråga Socialdemokraterna varför de jamsar med? 

Man kan fråga Moderaterna och Centerpartiet varför de blir så arga över mycket försiktiga förslag om att alla ska bidra efter bärkraft till våran välfärd?

Är du nöjd med att de svenska miljardärerna äger över 3500 miljarder, TRE gånger så mycket som våran gemensamma stadsbudget. 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa