Bygg- och miljöskyddsnämnden i Norrköping gav vid decembermötet bygglov till sex stycken 150 meter höga vindkraftverk på Morkulleberget i Kolmården. En samfälld tjänstemannakår hade kommit fram till att etableringen står i direkt strid med översiktsplanens riktlinjer, Plan- och bygglagen, Miljöbalken och Artskyddsförordningen.
Mitt bland dessa vindkraftverk finns flera häckningsplatser för havsörn. Den mycket sårbara berguven som minskat kraftigt i antal under senare år häckar också här. De sex vindkraftverken utgör en effektiv barriär för den livliga fågeltrafiken mellan Nävsjön och Bråviken med bland annat havsörn, kungsörn, fiskgjuse och storlom. Andra skyddade fågelarter som finns i detta unika område är pilgrimsfalk, lärkfalk och nattskärra. En spelplats för tjäder ligger omedelbart intill ett av verken. Men det lagskydd dessa fåglar har tycker tydligen nämndens politiker att de kan bortse från.
Området hör till ett av Norrköpings få kvarvarande tysta områden – en tyst vildmark viktig för djurliv och friluftsliv. Nämndens politiker har nu gett bygglov till en ”industrianläggning” mitt i denna vildmark där närmaste vindkraftverk bara står 150 m från Nävsjömossens naturreservat och där bullret kommer att bli mer än dubbelt så högt än vad som är tillåtet enligt kommunens egna riktlinjer. Men detta tycks inte bekymra politikerna.
Man har gett bygglov till att spränga fram nya vägar till de sex kraftverken uppe på bergstopparna. Detta sker i en vildmark med vackra Kolmårdsbranter. Stora sår kommer att uppstå i naturen och som kommer att vara eviga monument över 2015 års Norrköpingspolitiker. Nämnden har bl a gett bygglov till en väg som sprängs fram rakt genom en nyckelbiotop med 300-åriga tallar.
Kolmårdsskogarna med utblickarna mot Bråviken i söder och myrkomplexen i norr är ett andrum för många och en del av Norrköpings identitet. Genom det bygglov som nu beviljats lyckas man spoliera ett stort område i Kolmården för såväl djur som människor och natur.
Området är inte ”mycket litet” som nämndens ordförande sagt. Exempelvis kommer ett över 20 kvadratkilometer stort område att inte längre vara tyst.
Tjänstemännen liksom länsstyrelsen, Nyköpings kommun, organisationer och enskilda har pekat på att det finns stora brister i det underlag exploatören redovisat. Men politikerna klubbar ändå glatt igenom ett så stort bygglov utan att inhämta nödvändigt underlag.
Hur kan politikerna vara så respektlösa mot Kolmårdens ”Änglamark”? Hur kan man strunta i PBL, Miljöbalk och Artskyddsförordning och även kommunens egna riktlinjer i översktsplanen? Nämndens politiker har tydligen tagit sig rätt att följa sina egna lagar. Det är inte konstigt att poltikerförakt uppstår. Hoppas ändå att kommunens duktiga tjänstemän blir kvar och att framtidens politiker lyssnar bättre till det faktaunderlag som tjänstemännen förser dem med.
Hade havsörnen, kungsörnen, fiskgjusen och tjädern haft rösträtt i kommunalvalet hade nog politikerna fått tänka sig för en gång till.