Söderköpings rektorer varnar för följderna av varslen

Söderköpings kommun står vid ruinens brant och stirrar ner i avgrunden och Söderköpings skolor står inför massiva besparingar, skriver skolledarna i Söderköping.

Vi rektorer kommer aldrig svika barnen och eleverna och deras rättigheter. Vi hoppas att kommunstyrelsen gör detsamma och att beslut om nedskärningar fattas med utgångspunkt i barnens bästa, skriver de fyra skolledarna Andreas Wetell, Monika Lundqvist, Maria Palmgren och Olle Andersson.

Vi rektorer kommer aldrig svika barnen och eleverna och deras rättigheter. Vi hoppas att kommunstyrelsen gör detsamma och att beslut om nedskärningar fattas med utgångspunkt i barnens bästa, skriver de fyra skolledarna Andreas Wetell, Monika Lundqvist, Maria Palmgren och Olle Andersson.

Foto: Alexander Olivera/TT

Debatt2024-03-13 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 11 mars presenterade kommunstyrelsen ett förslag på varsel av 50 medarbetare i kommunen och ytterligare besparing på skolorna med 8,6 miljoner kronor. 

Söderköpings skolor har under 2023 genomfört nedskärningar i verksamheten på motsvarande drygt sju miljoner kronor. Under 2024 ska skolorna spara ytterligare närmare åtta miljoner kronor jämfört med presenterade behov. Redan nu har det gjorts nedskärningarna på cirka tre miljoner kronor men det behövs fortfarande skäras ned med ytterligare cirka fem miljoner kronor. Utöver det finns det nu det nya förslaget från kommunstyrelsen med ytterligare nedskärningar om 8,6 miljoner kronor. 

Det blir totalt nedskärningar på 24 miljoner kronor över 24 månader på bekostnad av Söderköpings barn och elever. Om kommunstyrelsen fattar beslutet kommer det innebära enormt tuffa nedskärningar i all verksamhet inom förskola, grundskola, anpassad skola, fritidshem, gymnasium, vuxenutbildning och ej lagstadgade verksamheter som öppen förskola, kulturskola och fritidsgård. 

För att sätta summorna i ett sammanhang så motsvarar nedskärningarna lite grovt räknat 45 medarbetare av Söderköpings skolors 450 årsarbetare. Det är var tionde medarbetare som behöver effektiviseras bort i en redan ansträngd verksamhet.

Som skolledare är det vårt demokratiska uppdrag att vara lojala och verkställa den politiska viljan, men när barn och elevers bästa och rätt till en likvärdig utbildning hotas på allvar, anser vi att det är vår plikt att varna för riskerna med ett sådant beslut.

Med så omfattande besparingar befarar vi att även om det fattas drastiska beslut som nedläggningar av enheter och stängande av ej lagstadgade verksamheter så kommer ändå barn och elevers undervisning och utbildning påverkas på ett oåterkalleligt sätt. Om skolverksamheten i Söderköpings kommun ska bedrivas med så knappa resurser är det vår bedömning, som skolledare, att det kommer vara omöjligt att tillgodose barn och elevers rätt till stöd, stimulans och särskilt stöd.

Vi rektorer kommer aldrig svika barnen och eleverna och deras rättigheter. Vi hoppas att kommunstyrelsen gör detsamma och att beslut om nedskärningar fattas med utgångspunkt i barnens bästa. Vi skolledare står samlade för Söderköpings barn och elever och förväntar oss att kommunstyrelsen vågar prioritera våra barn och elever i sitt beslut.