Register för barns trygghet inrättas

Varje år placeras många barn och ungdomar i familjehem. I de flesta fall fungerar det mycket bra och det ges värme, kärlek och omsorg.

Inget barn ska behöva utsättas för vanvård. Vi måste göra allt vi kan för att minska riskerna för det att det kan hända, skriver Maria Sayeler och Eva Lindh.

Inget barn ska behöva utsättas för vanvård. Vi måste göra allt vi kan för att minska riskerna för det att det kan hända, skriver Maria Sayeler och Eva Lindh.

Foto: Staffan Löwstedt/SvD/TT

Debatt2021-06-01 16:40
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det kan innebära en stor skillnad för ett barn som har det svårt och ge möjligheter till en tryggare och bättre uppväxt. Det har dock förekommit fall med vanvård eller oförmåga att möta barnens behov och deras utsatthet. Varje barn som utsätts för vanvård är ett barn för mycket. Samhället har ett stort ansvar för de barn och unga som har en sådan livssituation att de inte kan bo kvar med sin ursprungsfamilj. 

Idag är det svårt för socialtjänsten att på ett enkelt sätt samverka och följa upp mellan kommunerna om familjehemmen eller HVB-hemmen brister.

När ett boende visar sig olämpligt och blir av med sitt uppdrag från en kommun så kan samma familjehem ha kvar placeringar från andra kommuner och till och med få nya placeringar utan att dessa kommuner kunnat ta del av de brister som upptäckts. Ett familjehem kan med andra ord visa sig olämpligt utan att det blir känt för andra kommuner.

Samhället har ett stort ansvar för de barn som far illa i sitt hem. Det som är bäst för barnen ska vara avgörande vid vård- och behandlingsinsatser. Det stora sveket mot barnen är om de som tar hand om det placerade barnet inte sköter sitt uppdrag. Inget barn ska behöva utsättas för vanvård. Vi måste göra allt vi kan för att minska riskerna för det att det kan hända.

Nu har socialminister Lena Hallengren gett besked; regeringen har gett Inspektionen för vård och omsorg (IVO) i uppdrag att inrätta ett nationellt register över offentliga och privata HVB-hem. Syftet med uppdraget är att socialsekreterare ska ha tillgång till ett register med lättillgängliga uppgifter inför att de beslutar om en placering. Med mer kunskap om olika hem kan ungdomarnas behov bättre matchas mot vårdens innehåll. Samtidigt kan placeringar undvikas i verksamheter som har kvalitetsbrister.

Vi har mött barn som varit placerade i familjehem som inte kunnat ge den omvårdnad och stöd som ett placerat barn behöver. Det finns också fall där barn har blivit misshandlade psykiskt eller fysiskt i det familjehem de kommit till. Det måste nu få ett stopp. 

 Barns bästa måste alltid sättas först. Ett nationellt register kommer kunna hjälpa till att upptäcka om ett boende misskött sitt uppdrag och förhindra att andra barn hamnar i samma svåra situation.