Regionledningen är tyst när det är klarspråk som krävs

Den alltför snabba smittspridningen leder till onödig sjukdom. När detta skrivs är det fler som behöver intensivvård än när pandemin var som värst i andra vågen.

Att hålla avstånd har blivit en del av vår vardag.

Att hålla avstånd har blivit en del av vår vardag.

Foto: Johan Nilsson/TT

Debatt2021-04-22 22:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Här i Östergötland är det nu 116 personer som vårdas på sjukhus i Covid 19. Vi har en smittspridning i Sverige som är en av de största i Europa. Och långt större än i våra nordiska grannländer.

Sjukvården i vår region och sjukvårdspersonalen har nu under mycket lång tid utsatts för påfrestningarna av den snabba smittspridningen av Covid 19. Det är den nya muterade brittiska varianten av viruset som tillkommit. Den sprids tyvärr ännu mycket lättare än den ursprungliga varianten. Vi ser rapporter om att den dessutom tycks spridas alltmer bland yngre. 

Det är säkert en och annan som tror att faran är över tack vare vaccineringen. Men det är en kapplöpning med tiden, eftersom de allra äldsta nu skyddas genom vaccinet. Den genomsnittlige patienten som vårdas på IVA i Sverige är 61 år. Läget är också det att medelåldern på dem som vårdas inom sjukvården i övrigt också är yngre än de som nu vaccinerats. 

De senaste veckorna har patienterna i åldersgruppen 30-69 år nära fördubblats.

Den stora smittspridningen leder även till att ett stort antal människor drabbas av uppskjuten vård. Det är en stor andel av vårdpersonalen som får rycka in och hjälpa till i vården av de Covid sjuka. Många medarbetare i vården är i behov av återhämtning och en riktig sommarsemester.

Det är sorgligt att många människor nu ska behöva drabbas när det kan undvikas och det förhoppningsvis snart ska kunna vara över. Nu och under de kommande veckorna kan antingen smittspridningen fortsätta att vara på den här alltför höga nivån, eller så vidtas åtgärder för att stoppa smittspridningen. 

Flera regioner går nu ut och varnar för den höga smittspridningen. I Uppsala deklareras ett behov av ”personlig lockdown”. Här är det alldeles för tyst. Den politiska ledningen i regionen säger att de följer utvecklingen. Men några initiativ tar de inte. Det finns ett ansvar att utkräva hos de som fått väljarnas förtroende att ta ansvar för vården av östgötarna. Idag tar de inte det ansvaret. 

Det finns flera åtgärder som vore möjliga och framförallt vore det önskvärt att gå ut och tala klarspråk. En fortsatt hög smittspridning får konsekvenser för vården och vårdpersonalen. Håll avstånd och använd munskydd där det är inte går att hålla avstånd så som inomhus där det är många människor. 

Vaccineringen och sommaren kommer att få den här pandemin att klinga av. I höst kommer restriktioner att successivt avvecklas. Det är inte så lätt att föreställa sig men om ett par år kommer den här pandemin att vara ett minne blott. Men för de som nu blir allvarligt sjuka är det klen tröst. Likaså för de som väntar på sin operation eller behandling men inte får någon hjälp eftersom vården måste prioritera alla covidsjuka.