Försäljningen av självtester har ökat med 200 procent skriver tidningarna, dock från relativt låga nivåer. Antalet inlagda på sjukhus med Covid-19 är fortsatt lågt, men som en åtgärd så har nu Östergötland och flera andra regioner infört krav på munskydd inom vården igen.
Bedömningar görs att smittan kan komma att öka kraftigt redan i slutet av sommaren och framförallt i höst. Alla uppmanas att ta de vaccinationsdoser som rekommenderas och en plan för detta verkar finnas.
Men hur ska vården klara en ökad andel covid-smittade patienter? Hur ser planen för en ökad testning ut i regionen och hur och var ska de patienter som drabbas av covid vända sig? Den politiska ledningen med Socialdemokraterna och Kaisa Karro i spetsen behöver visa att man verkligen kan möta smittan den här gången. Vi är ju många som minns haveriet med testningen från tidigare corona-vågor. I media har man intygat att detta inte ska ske igen och att politiken måste ta ett tydligare ansvar. Vi hoppas att det gäller nu också.
Testningen är en viktig del för att hindra smittspridningen. Men det måste även finnas en beredskap på exempelvis vårdcentraler och akutmottagningar för att möta ett ökat antal corona-smittade patienter. Idag hänvisas exempelvis covidsmittade patienter som söker akuten i Norrköping till att vänta i byggbarack för att inte smitta andra patienter. Det känns inte som en hållbar plan. Vården är redan hårt pressad efter en lång pandemi och ett utmanande bemanningsläge. Därför är det extra viktigt att det finns tydliga planer och ett aktivt politiskt ledarskap för att möta det ökade antal patienter som en ny coronavåg kan medföra.