Regeringens budget är ett dråpslag mot studieförbunden

Vi undrar förstås vad regeringen har emot språkkurser, seniordans eller samarbeten mellan studieförbund och pensionärsgrupper i Finspång, skriver före detta kulturministern tillsammans med en rad östgötska miljöpartister.
Vi undrar förstås vad regeringen har emot språkkurser, seniordans eller samarbeten mellan studieförbund och pensionärsgrupper i Finspång, skriver före detta kulturministern tillsammans med en rad östgötska miljöpartister.

Det går inte att överskatta folkbildningens betydelse i Sverige.

Debatt 3 oktober 2023 07:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Folkhögskolor och studieförbund är en levande del av den svenska demokratin och en viktig arena för gemenskap, bildning och delaktighet i samhället. De välkomnar alla, över hela landet och oavsett bakgrund och intresse. 

 

Folkbildningen står även för en viktig infrastruktur för ett rikt musik- och kulturliv i hela landet. För Miljöpartiet är folkbildningen en självklar del av vår demokrati och Sveriges kulturliv som måste värnas. 

 

Så kom då beskedet i budgeten att högerregeringen och SD slaktar anslagen till studieförbunden. Mats Persson, liberal utbildningsminister, kom i samband med budgeten med det beska beskedet att anslagen till studieförbunden minskar kraftigt. 

 

Förra året skar regeringen ner på folkbildningen med nära en halv miljard och nu drar man bort en halv miljard till. Ett dråpslag som kommer att slå hårt mot bildning och kultur i hela landet, kanske mest av allt på de mindre orter där studieförbunden är en bärande del av det lokala kulturutbudet.

 

Små lokalavdelningar riskerar att få stänga helt. Utsatta grupper som personer med funktionsnedsättning, pensionärsgrupper och de som står långt från arbetsmarknaden skulle drabbas hårt.

 

Vi undrar vad regeringen har emot språkkurser, seniordans, samarbeten mellan studieförbund och pensionärsgrupper i Finspång. Lika undrar vi varför det ses som prioriterat att riskera musik, silversmide eller keramik i Söderköping. Eller är beskedet att studieförbunden bör säga upp sina lokaler i Valdemarsvik?

 

Vad vi ser är inget annat än bildningsfientlighet. Regeringen har inte förstått folkbildningens betydelse i Sverige, och allra minst för kommuner som de i valrörelsen ville ge skenet av att de värnade extra mycket. 

 

Som så mycket annat lämnar denna regering över hela ansvaret på kommunerna och regionerna. Den flykten från ansvarstagande till trots känner vi oss från Miljöpartiets sida tvungna att vädja till alla kommuner i vår del av länet: Lämna inte studieförbunden i sticket! 


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa