Regeringen genomför frihetsreform för alla barnfamiljer

S-kvinnor skriver i en debattartikel att regeringens reformering och modernisering av föräldraförsäkringen är ett jämställdhetssvek och ”nannybidrag”.

Att ha en modern föräldraförsäkring som skapar flexibilitet för varje enskild familj är i våra ögon en mycket välkommen reform från regeringens sida eftersom det visar att regeringen står upp för självständighet och individuella förutsättningar, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Thomas Tekmen.

Att ha en modern föräldraförsäkring som skapar flexibilitet för varje enskild familj är i våra ögon en mycket välkommen reform från regeringens sida eftersom det visar att regeringen står upp för självständighet och individuella förutsättningar, skriver kristdemokraterna Eva-Britt Sjöberg och Thomas Tekmen.

Foto: Joakim Blomqvist/Georgis Touma

Debatt2023-09-23 05:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik

"Låt inte föräldraförsäkringen bli ett nanny-bidrag" NT 12/9

Det visar tydligt på hur socialistisk ideologi alltjämt vill skapa strukturer och regelverk som begränsar människor och familjer i deras rättigheter att fatta egna beslut.

För oss kristdemokrater är familjepolitik något av det viktigaste samhället har att lyfta – inte minst i dessa tider när samhället slits isär och parallellsamhällen vuxit fram. Familjens betydelse för samhället i stort är en viktig aspekt i debatten kring några av vår tids stora frågor såsom gängkriminalitet, integration och gemenskap. För oss kristdemokrater är familjen samhällets kärna och grundpelare. Det är i familjen som alla barn präglas och får verktygen att växa upp till trygga och självständiga individer som har både förmåga och kapacitet att fortsätta utveckla samhället på alla olika nivåer. 

Vi vet att trygga familjer skapar trygga barn och staten ska inte vara en begränsare av familjens unika roll. Staten ska vara en möjliggörare för varje familj i Sverige att forma sin unika enhet utifrån sina unika behov. Familjer kan se helt olika ut och valmöjligheterna måste vara varje enskild familjs beslut. Att ha en modern föräldraförsäkring som skapar flexibilitet för varje enskild familj är i våra ögon en mycket välkommen reform från regeringens sida eftersom det visar att regeringen står upp för självständighet och individuella förutsättningar. 

Sverige 2023 är inte Sverige 1970. Sverige idag är med småföretagande, egenföretagare och flexibla arbetstider kräver också regelverk och system som möter upp att olika individer och olika familjers behov varierar. Alla har inte fasta tider på ett kontor eller en industri som det till majoriteten var under socialdemokratins storhetstid. Modernisering av samhället kräver modernisering av politiska system som på riktigt finns till för människor och människors behov - inte för politiska ideologier. 

S-kvinnor hävdar att en flexibel föräldraförsäkring där familjen själv kan styra över hur antalet föräldralediga dagar fördelas skulle vara ett jämställdhetssvek och ett nannybidrag som låser in kvinnor i hemmet. Detta är en åsikt vi vänder oss emot. Jämställhet byggs upp från grunden med starka individer oavsett kön som har förmåga och kapacitet att göra fria val. Vi kristdemokrater delar inte S-kvinnors misstro mot familjer att de inte är kapabla att lägga ihop sitt eget familjepussel utan tvärtom ser det som varje familjs rättighet att få lägga ihop sitt eget familjepussel.