Rättvisa och frihet för Irans kvinnor!

Demonstration på Sergels torg i Stockholm för Irans kvinnor. Arkivbild.
Demonstration på Sergels torg i Stockholm för Irans kvinnor. Arkivbild.

Centerkvinnorna skriver om de protester som brutit ut i Iran. "För oss Centerkvinnor har jämställdhet och frihet inga landsgränser".

Debatt 24 november 2022 15:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har nu gått mer än två månader sedan Jina Amini, även omskriven som Masha Amini, mördades av iransk moralpolis efter att hon burit slöja på fel sätt. Mordet på Jina Amini blev startskottet på omfattande protester som mynnat ut i en feministisk revolution i Iran, en historisk händelse som får alltför lite utrymme i svenska medier.

 

Kampen handlar i grund och botten om en vilja att kunna få välja själv över sitt liv, något som vi tar för självklart i Sverige men som så många kämpar för runt om i världen. Hundratals personer har skadats och dödats i protesterna och ännu fler riskerar att gå samma öde till mötes. Priset för att stå upp mot den förtryckande regimen är dyrt – trots det fortsätter den feministiska revolutionen.För oss Centerkvinnor har jämställdhet och frihet inga landsgränser. Det som sker är inte bara en kamp för kvinnors rätt till liv och frihet utan främst en kamp för demokrati. Vi kräver att Sverige tar tydlig position för frihet och demokrati och markerar mot den brutala regimen som dödar de modiga människorna som står upp för det.Låt inte den feministiska revolutionen vara förgäves. Vi har tagit ställning – och vi uppmanar regeringen att göra detsamma!


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa