Radikala förändringar behövs för klimatet

Nu har IPCC kommit med en ny rapport.

Debattören menar att krafttag måste tas för klimatet.

Debattören menar att krafttag måste tas för klimatet.

Foto: Andy Wong AP/TT

Debatt2021-08-21 21:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är sju år sedan den förra kom och det händer en hel del på sju år. 

Det viktigaste som har hänt är att man nu visar mycket tydligt, med 14 000 forskarrapporter, att dagens klimatförändringar är ett resultat av mänsklig påverkan. Det går liksom inte längre att sticka huvudet i sanden och låtsas att det inte har hänt. 

Det har hänt. Det händer hela tiden och bara vi människor kan göra något åt det.

Vi lever idag i en värld som är varmare än någonsin i mänsklighetens historia. Ja, de finns tillfällen då jorden har varit varmare, men då fanns det inga människor. 

Det som skiljer den här värmeböljan från dem som var för miljoner år sedan är att den går så otroligt fort. På bara något hundratal år har människan lyckats med konststycket att förstöra sin egen livsmiljö.

Nu höjs röster om att vi behöver modiga politiker som vågar sätta ned foten och säga stopp. Jag vill så gärna vara den politikern. Om jag var stadsminister eller ännu hellre, envåldshärskare, skulle jag:

Bestämma ett datum då inget fossilt bränsle längre fick användas i vårt land. Och det datumet skulle vara väldigt nära, typ 2030. Och innan dess, höja priset på fossilt bränsle till ett pris som ingen kan, eller vill betala.

Ge alla möjlighet att konvertera sina bilar/fordon till alternativa bränslen till en mycket låg kostnad. Typ ROT-avdrag. Betalat av det höjda priset på fossilt bränsle.

Se till att inget husbygge fick göras utan att det fanns en totalt fossilfri energilösning. Och det skulle gälla från idag!

Se till att all industri hade fossilfria energisystem. Även cementindustrin. Och då menar jag INTE att man ska fånga in eventuell koldioxid och gräva ned det i marken, utan jag menar verkligt koldioxidfri. Inte heller menar jag kärnkraft, som fortfarande har enorma problem med avfallet.

Se till att flyget kostar vad det faktiskt kostar, och se till att de inte har fossilt bränsle i tankarna.

Se till att sjöfarten kostar det den egentligen borde kosta, och förbjuda allt fossilt bränsle som fartygsbränsle,

Se till att landet inte förbrukade EN ENDA DROPPE FOSSILT BRÄNSLE. Och det skulle ske senast 2030. Och att det också skulle gälla alla som vill komma hit. Det ska helt enkelt inte gå att tanka fossilt bränsle, vare sig man är turist, eller lastbilschaufför från ett annat land.

Vi ska  vara ett land som går före och visar hela världen att detta går att göra. 

Tyvärr måste man nog vara envåldshärskare och inte en folkvald politiker för att kunna göra den här typen av radikala förändringar. Som folkvald måste man hela tiden fundera över hur man kan göra sig så populär som möjligt så att man kan bli omvald, och dit har inte den här sortens beslut.

Det första välfärdslandet som är helt fossilfritt! Vilken dröm.