Rädda ledsagningen för blinda och dövblinda

Fler och fler kommuner nekar blinda och dövblinda personer ledsagarservice. Samtidigt finns stora begränsningar för de som får ha kvar insatsen.

Varken lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL) fungerar idag som det var tänkt, skriver representanter för Synskadades riksförbund.

Varken lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL) fungerar idag som det var tänkt, skriver representanter för Synskadades riksförbund.

Foto: Johanna Norin/TT

Debatt2023-01-20 08:00
Det här är en debattartikel. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det är uppenbart att en lagändring behövs. Hittills har Regering och riksdag blundat för problemet, men Östergötlands kommuner kan fortfarande stå upp för jämlika livsvillkor. Snälla, hjälp oss att rädda ledsagningen.

Ledsagarservice, sannolikt den viktigaste och mest frihetsskapande omsorgsinsatsen för blinda och dövblinda, håller på att nedmonteras. Många med synnedsättning får idag inte möjligheter till ett jämlikt och värdigt liv. Som förr i tiden får blinda och gravt synskadade i stället lita till frivilliginsatser för att kunna leva ett liv som seende personer gör. Det kan handla om att gå till affären och handla mat, besöka tandläkaren, köpa en jacka eller helt enkelt bara ta en promenad i ett friluftsområde.

Varken lag (1993:387) om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS) eller Socialtjänstlagen (SoL) fungerar idag som det var tänkt. Allt för många får avslag på ansökan om ledsagning trots uppenbara behov. De som får behålla sitt stöd blir av med beviljade timmar. Granskningar från såväl Socialstyrelsen som Synskadades Riksförbund visar dessutom att insatsen är förknippad med kraftiga restriktioner för hur, var och när den kan användas och att ledsagning genom SoL ofta innebär betydande kostnader för individen.

Statistiken på nationell nivå är tydlig; Ledsagarservice enligt LSS har minskat kraftigt under hela 2000-talet, men vi har aldrig sett motsvarande minskning av ledsagning enligt SoL. De senaste två åren har dock även denna minskat. 

Här kan du som kommunal politiker med ansvar för social- och omsorgsnämnd, där ledsagning oftast går under, göra skillnad. Du kan vara den som tar nödvändiga initiativ för att synskadade ska kunna leva det aktiva, delaktiga och jämlika liv som bland annat FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning talar om. Att kunna ta sig till affären, att hålla sig rörlig och frisk, att vara socialt aktiv och få vardagen att fungera. Insatsen ledsagning kom till just för detta.

Lagstiftningen som finns är inte ett tak för vad kommunen får göra. Tvärtom finns all möjlighet att skapa jämlika villkor för alla medborgare. En bra kommunal omsorg minskar i längden också kostnader för både samhället och individen.

När blinda och dövblinda systematiskt nekas rätten till ledsagning har något viktigt gått sönder i den svenska välfärden. Här behövs förändring och vi hoppas att du som folkvald går före och vänder trenden. Låt blinda och gravt synskadade behålla ledsagning av god kvalitet.

Delaktighet, självbestämmande och frihet i vardagen måste helt enkelt garanteras även för blinda, dövblinda och gravt synskadade personer, därför är en flexibel, kostnadsfri och behovsstyrd ledsagning så otroligt viktig och det hoppas vi att ni också inser.